Violeta Stoica

Construirea unui centru medical în orașul Bușteni a ajuns motiv de scandal între reprezentanții principalelor formațiuni politice din localitate: PSD și PNL. Astfel că, în pragul campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare programate pentru data de 9 iunie, se adâncește conflictul dintre actualul primar al Bușteniului, liberalul Mircea Corbu, și liderul PSD Bușteni, Emanoil Savin. Pentru că, în ultima vreme, Corbu, probabil înspăimântat de ideea că Savin va candida din nou la primărie, l-a atacat sistematic pe liderul organizației social-democrate locale, în special pe tema construirii unui centru medical.
Reacția lui Emanoil Savin la ”declarațiile publice tendențioase ale primarului Mircea Corbu” nu a întârziat să apară și a emis un comunicat de presă în care explică situația construirii centrului medical din Bușteni, cu precizarea că Irinel Ghiță, consilier local, a depus o reclamație administrativă privind legalitatea emiterii autorizației de construire a Centrului Medical în locația Bdul Libertății, alăturat Casei Româno-Franceze.
În calitate de președinte al organizației PSD Bușteni, Emanoil Savin a făcut următoarele precizări importante:
„1. Autorizația de construire pentru așa-zisul Centru Medical Bușteni a fost emisă cu încălcarea celor mai elementare prevederi legale și norme de autorizare, prin încălcarea cu bună știință a Planului Urbanistic General – Regulament local de urbanism – capitolul III Prescripții specifice zonelor funcționale, art 2.d. Interdicții permanente, ”unde” este interzisă autorizarea oricăror construcții din domeniul instituțiilor publice fără elaborarea prealabilă a unui plan urbanistic de detaliu (PUD ) în care să fie analizate toate aspectele realizării obiectivului pe amplasamentul respectiv, de la conformarea contrucției și încadrarea în sit, până la asigurarea utilităților și acceselor. (pag. 111 R.L.U.) și a capitolului IV Prescripții specifice unităților teritoriale de referință – Fișa UTR nr. 18 ( pag 170 R.L.U. )
Fișa UTR Nr.18 (în foto) arată că așa-zisul Centru Medical se află în zona de construcții IS.d – instituții publice diverse în interiorul zonei de protecție Zp.f de 100 m – zona de protecție a căii ferate, nicidecum în zona de construcții IS.s – Construcții de sănătate, adică cum are destinația stabilită prin PUG fosta locație SPITAL SINAIA – Secția exterioară Bușteni.
2. SPITAL SINAIA – Secția exterioară Bușteni sau Spitalul Bușteni, așa cum îi cunosc denumirea locuitorii orașului NU A FOST DEMOLAT de PSD, ci de PNL, prin Legea de reorganizare a spitalelor dată de Prim-Ministrul EMIL BOC, care a desființat în 2010 – 2011 nu mai puțin de 90 de spitale pe teritoriul întregii țări.
3. În anul 2020, PSD Bușteni a propus electoratului un CENTRU MEDICAL INTEGRAT în valoare de 8 milioane Euro cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, proiect care a fost ÎNGROPAT la cererea lui MIRCEA CORBU și IULIAN DUMITRESCU de către ministrul PNL TĂTARU.
4. Proiectul lui MIRCEA CORBU este, așa cum ne-a obișnuit, o MINCIUNĂ electorală, un proiect nefuncțional, cu deturnarea banilor din bugetul local de la investiții necesare pentru oraș, către un COTEȚ electoral, către o clădire cu 8 camere în care probabil își vor desfășura activitatea clinici private cu tarife exorbitante și nicidecum cabinete medicale pentru populație adaptate nivelului de trai de subzistență la care ne-a adus acest așazis edil”.