Expertul şi analistul antidrog Cătălin Ţone a declarat la Bistriţa, în cadrul unei conferinţe susţinute în faţa elevilor de la 17 unităţi de învăţământ din municipiu, că numărul românilor care au încercat cel puţin o dată drogurile se apropie de 1,5 milioane, în creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport official, potrivit Agerpres.
Ţone a remarcat, pe de altă parte, iniţiativele legislative din domeniul prevenirii şi combaterii consumului de droguri, spunând că ţara noastră are “cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european”, şi a subliniat importanţa înfiinţării de către stat a centrelor de tratare a adicţiilor.
“În România, lucrurile se mişcă; 2023 a fost anul conştientizării şi al deşteptării. Nu sunt lăudăros de felul meu, chiar uneori sunt limbă ascuţită, dar România are cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european. Sunt nu mai puţin de şase proiecte de lege, susţinute de către parlamentari, multe dintre ele au intrat deja în vigoare, au fost promulgate – Registrul traficanţilor, ‘2 Mai’ -, care creează instrumente extraordinare pentru cei care aplică legea, atât în combatere, cât şi în prevenire. Mai mult decât atât, există un proiect de lege, care va fi şi el cu siguranţă promulgat, sper să găsim şi banii, pentru înfiinţarea a opt centre regionale de tratare a dependenţei de droguri, ceea ce la ora actuală nu există la stat, decât la Câmpina, undeva, o secţie la un spital de psihiatrie, care de curând s-a deschis. Este nevoie de aceste spitale pentru că Ministerul Afacerilor Interne a spus în anul 2023, la ultimul raport privind situaţia drogurilor în România, că cel puţin un milion de români au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri. Nu toţi sunt dependenţi, dar un milion au consumat şi eu vă spun că cifrele pe 2024 se duc undeva către un milion şi jumătate (…), aşadar un procent semnificativ de români a încercat deja drogurile”, a declarat Cătălin Ţone.
Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, care a organizat acest eveniment în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, le-a transmis elevilor şi profesorilor prezenţi în sală că problema drogurilor nu mai poate rămâne un subiect tabu în sistemul educaţional.
“Trebuie să fim cât se poate de corecţi cu noi înşine, să recunoaştem deschis că există o problemă la nivel naţional, la nivel internaţional şi la nivel local legată de consumul de droguri. Astăzi este sărbătoare mare, este Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă, şi eu cred că fiecare dintre noi putem să fim purtători de biruinţă şi permiteţi-mi să citez din Sfântul Apostol Pavel, care spune foarte frumos ceva la care vă invit să medităm: ‘Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos; toate îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine’. Acest lucru vi-l doresc fiecăruia în parte”, a spus Turc.
La conferinţa “Bistriţa fără droguri” a fost prezent şi Sebastian, un tânăr de 23 de ani, originar din Dej (judeţul Cluj), care le-a vorbit elevilor despre dependenţa sa de droguri, începută la vârsta de 14 ani, şi despre lupta sa din ultimii doi ani pentru a se reabilita şi a scăpa de această boală.
Primarul Bistriţei şi-a exprimat dorinţa ca evenimentul de marţi să fie continuat în toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, cu un proiect mai extins, scopul fiind de a forma elevi care să transmită mai departe mesajul antidrog în rândul tinerilor.
Acasă Actualitate Expertul Cătălin Ţone spune că numărul românilor care au încercat droguri ajunge...