George Marin
Juniorii I de la CSM au reușit necesara victorie pentru calificarea la turneul final al grupelor „Valoare”, acolo unde se decernează titlul de campion al României.
Partida în care tinerii ploieșteni erau oarecum „cu cuțitul la os”, pentru că un rezultat de egalitate nu ar fi adus mult dorita calificare, a debutat cu intenția piteștenilor de a arăta ca o mare echipă, dar ei au ratat „aeriana” încercată în chiar primele momente ale jocului. În schimb, elevii antrenoarei Ramona Ștefan au luat un avantaj de două goluri mulțumită punctelor marcate de Rizea (3-1, min. 2), avantaj pe care l-au mărit până la șase puncte (15-9, min.20) într-o perioadă în care partea stângă a echipei a dat dovadă de o bună și constantă eficiență prin acțiunile fie comune, fie personale, ale interului Andrei Leu și ale extremei Marian Iliescu.
Dar și acțiunile din partea dreaptă purtate de Sebastian Stănescu au contribuit la obținerea acestui avantaj. Un avantaj care ar fi putut fi păstrat dacă nu s-ar fi încercat în trei-patru rânduri angajarea pivotului, fără șansă evidentă, astfel diferența topindu-se până la doar două goluri (17-15, min. 25).
Din fericire pentru ploieșteni, portarul Denis Ștefan a adus mai multă liniște în tabăra echipei sale mulțumită celor două aruncări de la 7 metri pe care le-a stopat în finalul mitanului.
La reluare, jocul și-a păstrat aceleași caracteristici. Și de o parte și de cealaltă au predominat acțiunile personale, așa că diferența pe care ploieștenii au creat-o a oscilat în funcție de realizările unuia sau altuia dintre jucători. Avantajul de șase goluri în favoarea gazdelor a mai apărut o dată (28-22, min. 45), apoi a oscilat constant între trei și patru goluri, dar reducându-se din cauza celor două puncte marcate de piteșteni în ultimele 60 de secunde. Un lucru pozitiv trebuie semnalat, anume faptul că CSM a înscris cinci goluri atunci când s-a aflat în inferioritate numerică, o cifră importantă.
Dacă nu am putut admira o echipă în sensul acțiunilor colective, am putut admira evoluția unui jucător care s-a dovedit a fi peste tot ce a călcat parchetul sălii Olimpia în acest meci. Vorbim despre Denis Ștefan care, pur și simplu, i-a exasperat pe piteșteni. Aruncările de la distanță sau cele unu la unu de la semicerc apărate de Denis (22 în total, o cifră de excepție!) au fost garnisite cu paradele la aruncările de penalitate obținute de vizitatori. Rând pe rând, opt piteșteni s-au prezentat la linia de 7 metri, dar portarul CSM-ului le-a refuzat, cu două excepții, bucuria golului, părând că are mai multe perechi de mâini și de picioare zvâcnind în toate părțile. Un număr de 8 aruncări de la 7 metri apărate din 11 primite împotrivă nu se întâlnește atât de des. Caseta tehnică alăturată stă mărturie și mai dezvăluie un alt lucru important. Numărul de goluri marcate ne arată că apărările au fost foarte permisive, având numeroase breșe. Cu excepția din apărarea ploieșteană pe care tocmai am numit-o: Denis Ștefan.
CSM Ploiești – ACS Viitorul Pitești 38-36 (20-16)
CSM: Denis Ștefan 22 de intervenții (8 de la „7 metri”), Andrei Pop – Marian Iliescu 10 goluri, Andrei Leu 6, Sebastian Stănescu 6, Mihai Sîrbu 6 (4 din „7 metri”), Denis Rizea 4, Antonio Mușoiu 3, Luca Vasile 2, Gabriel Roșu 1, Andreas Năstase, Victor Băncilă, David Constantin, Ștefan Vîlcu, Bogdan Bondarenco, Alexandru Popescu. Antrenori: Ramona Ștefan, Cristian Roșu, Bogdan Dinu.
Viitorul: Horia Voica 6 intervenții, Andrei Drăghici 1, Mihail Tătaru 2 – Valentin Dumitrescu 7 goluri, Mario Vacarciuc 6, Teodor Iordache 5 (2 din „7 metri”), Raul Beju 4, Claudiu Ștefănescu 4, Ionuț Radu 3, Lucian Stanciu 3, Tudor Panait 2 (1), David Cîrstoaia 2, Florin Samoilă, Alexandru Duminică, Mihail Popescu, Marius Mihalcea. Antrenor: Daniel Burcea, Marian Savu, Adrian Fulga.
Au arbitrat: Mihai Ciutacu (București) și Ionuț Alin Stamatoiu (Râmnicu Vâlcea).