Alături de lipide și carbohidrați, proteinele reprezintă baza unei diete echilibrate. Aceasta trebuie să conțină între 45 și 65% surse de carbohidrați, între 10 și 35 la sută surse de proteine și între 20 și 35 la sută surse de grăsimi, iar procentele trebuie să țină cont de parametrii fiecărei persoane în parte (vârstă, sex, probleme de sănătate, tip de activitate fizică), potrivit unui documentar prezentat de Hotnews. Pentru că, în perioada postului, sursele de proteine animale sunt interzise, acestea ar trebui suplinite de sursele de proteine vegetale de calitate. Printre cele mai bune surse de proteine vegetale se numără leguminoasele (linte, fasole, mazăre, soia), ciupercile, fulgii de drojdie, semințele de cânepă, chia
și nucile. Aceste plante conțin cantități variate de proteine, vitamine, minerale, dar și fibre. Se știe că fibrele și proteinele oferă sațietate, așa că pot compensa cu succes sursele de proteine animale în perioada postului.