Florin Tănăsescu

Pe vremea asta ploioasă, când unii stau în casă şi numără banii datoraţi cămătarilor, un grup de legumicultori de la Institutul de cercetare BUTOI a studiat murăturile.
La obiect, au coborât în beci să vadă stadiul de acreală şi nivelul la care au ajuns ele în preferinţele/intenţiile de vot ale românilor.
Rezultate, cu o marjă de eroare plus/minus o doagă de la butie:
Varza s-a ridicat, conform aşteptărilor, deasupra liniei de plutire. Nu contează culoarea, ci intenţia de vot a mediului rural.
Gogonelele-bietele stau şi ele pe unde-apucă. Dacă una-ndrăzneşte să iasă mai la suprafaţă, o trage-napoi o aţă. N-au depăşit încă pragul de cinci la sută, deci slabe speranţe să fie vreuna d-asta consilieră pe la vreo primărie.
Ţelina face ce face de vreo treizeci de ani încoace: încurcă socotelile altora. Ea este de fapt aţa care încurcă socotelile gogonelelor.
La fel stă treba şi cu leuşteanul.
Tot pe vremea asta friguroasă, când ţi-e milă să scoţi din primărie pe unul din opoziţie, aceiaşi gospodari legumicultori au mai constatat că morcovii au suferit mutaţii genetice serioase.
Pe de-o parte, au emoţii – ca să ne exprimăm mai elegant – iar pe de alta, chiar vorbesc, de zici că-s prunele la fiert.
Un scurt dialog: „Ce ne facem, mă, dacă nu prindem măcar trei primării de oraşe cum ar fi Jimbolia, Copşa Mare şi a Mică?” Ajungem amestec pentru salata boeuf, iar noi vrem să mâncăm tort.
Conopida stă cuminte. Adică ea ştie că la primărie nu prea-i loc de sexul slab, decât prin consiliul conopidal. Sau, cum s-a întâmplat de ani şi ani încoace, la făcut cafele. Chestie care, până la urmă, nu îi displace.
Castraveciorii n-au pretenţii foarte mari. Plutesc în derivă şi dacă s-o-ntâmpla să fie în preferinţele electoratului, vor da din coadă. Chiar dacă n-au…
Ardeii iuţi sunt şi ei cuminţei. Stau la pândă şi, când intenţia de vot – să zicem pentru varză – primează, sunt scoşi la înaintare. Cine-i scoate din postura de fundaşi şi-i bagă atacanţi, legumicultorii nu spun.
Doar atenţionează: „Atenţie, că ăştia ustură tare!”.
Cam atât, deocamdată, despre datele prezentate de institutul BUTOI.
Vom reveni cu informaţii din bazinul electoral-murătural când va fi soare şi va înflori rapiţa. Iar unii dintre noi ne vom băga pielea la saramură.
Şi afară plouă, plouă, vine ea data de nouă…
Iunie!