V. S.

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din orașul prahovean Urlați, diagnosticat cu botulism, a fost tratat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu doze de antitoxină botulinică aduse tocmai de la… Chișinău!
Pacientul ar fi mâncat două conserve de pește, pe data de 9 aprilie, iar ulterior a început să se simtă rău și a ajuns la Spitalul Orășenesc Urlați. Însă, pentru că starea sa nu s-a îmbunătățit, dimpotrivă, a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești – Secția Boli Infecțioase, unde medicii i-au pus diagnosticul de botulism, cel mai probabil ca urmare a ingerării conservelor de pește.
Culmea este că în niciun spital din România nu ar fi existat tratamentul necesar bolnavului din Prahova, ceea ce i-a determinat pe medici să apeleze, prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență, la Spitalul de Boli Infecțioase din Chișinău, de unde s-au primit două doze de antitoxină botulinică, urmând ca o a treia doză să vină tot de la Chișinău, pentru a-i fi administrată bărbatului diagnosticat cu botulism.
Potrivit reginamaria.ro, botulismul este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum, bacterie care formează spori, prin care se produce și contaminarea. Caracteristica acestor bacterii este că pot prolifera doar în medii în care nu există oxigen, astfel încât alimentele conservate le poate oferi un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.