V. Stoica

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a găzduit, ieri dimineață, vernisajul unei expoziții dedicate principelui Vlad Țepeș, un nou eveniment organizat sub patronajul Societății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul” din Ploiești.
Un tablou impresionant, cu o înălțime de doi metri, denumit ”Vlad Țepeș – principe european”, realizat după descrierea găsită în cartea Papei Pius al 2-lea, din 1464, de artista restauratoare Iolanda Crețoiu, a fost în centrul atenției celor prezenți în Sala Târgșorul Vechi a muzeului.
Printre participanții la eveniment s-au aflat fondatorul Societății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul”, Mircea Cosma, creatoarea tabloului lui Vlad Țepeș – Iolanda Crețoiu, prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, alături de împătimiți ai istoriei României.
Creatoarea tabloului lui Țepeș este membră a Uniunii Restauratorilor de Monumente Istorice și cunoscută pentru restaurarea patrimoniului cultural și religios. Iolanda Crețoiu a absolvit Facultatea de Arte și Design, cu specializarea în Conservare și Restaurare la Universitatea de Vest din Timișoara, și are un master la Universitatea Națională de Arte Plastice din București.
În Prahova, a participat printre altele la restaurările din Schitul “Lespezi” Comarnic, Biserica “Sf.Vineri” Ploiești, Biserica ”Sf. Nicolae” Tabaci, din Vălenii de Munte.
Potrivit președintelui fondator al Societății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul”, Mircea Cosma, tabloul urmează să fie donat muzeului cu același nume din localitatea Acerenza, din Regiunea Basilicata – Italia. Demersul face parte din proiectul ”Cei ce ne-au dat nume și țară”, dimensiunea europeană a lui Vlad Tepeș.