Pentru ca in ultimele zile s-au inregistrat temperaturi caniculare, am vrut sa aflam unde se mai pot racori prahovenii si, concret, care este, in prezent, situatia bazinelor de inot de pe raza judetului. Astfel, potrivit Directiei de Sanatate Publica Prahova, in judet, de la deschiderea sezonului si pana in prezent, adica in perioada iunie – inceputul lui iulie, s-au verificat 19 societati comerciale care au in structura lor stranduri si piscine si care functionau conform unei declaratii a proprietarilor prin care isi asuma raspunderea functionarii acestora. Din punct de vedere al calitatii apei reprezentantii DSP nu au constatat nereguli.
Prahovenii au la alegere mai multe bazine de inot – atat in aer liber, cat si in interior, mai ales in incinta hotelurilor – unde se pot racori: un bazin in Boldesti -Scaeni, doua in Azuga, sase in Sinaia si cate unul in Busteni, Blejoi, Aricestii Rahtivani, Filipestii de Padure, Breaza, Mizil, Banesti, doua in Valenii de Munte, doua in Campina, doua in Paulesti si cinci in Ploiesti, unul dintre acestea fiind bazinul Vega. Tarifele de intrare la bazin incep de la 10 lei de persoana si variaza de la o societate la alta, putand ajunge si la preturi de peste 30 de lei de persoana, existand, de asemenea, si optiunea abonamentului.
Conform reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Prahova, operatorii economici trebuie sa solicite cu cel putin doua saptamani inainte de inceperea sezonului de imbaiere – iunie – septembrie – expertiza institutiei. Insa, trebuie mentionat ca, teoretic, bazinele de inot isi pot deschide portile si fara a solicita acea expertiza de la DSP, deoarece legislatia este destul de… blanda in acest sens si permite deschiderea acestora doar pe baza de declaratie pe proprie raspundere a proprietarilor. Acestia au insa obligatia de a face analiza apei la orice laborator acreditat, nu doar la Directia de Sanatate Publica. Ulterior, DSP – prin inspectia sanitara – efectueaza controale la toti operatorii bazinelor de inot, verificand respectarea mai multor aspecte: curatirea bazinelor inainte de umplere si calitatea apei – pentru a nu exista pericolul ca persoanele care le utilizeaza sa se aleaga cu diferite boli de piele, existenta cabinelor de dus si a grupurilor igienico-sanitare separate, din punct de vedere al amenajarii, existenta de jur-imprejurul bazinului a unui pavaj din material antiderapant, si, de asemenea, a unui sant in care sa fie o substanta dezinfectanta astfel incat, pana sa ajunga in bazin, clientii sa treaca prin acesta, pentru a nu contamina apa. In plus, proprietarul trebuie sa aiba amenajat un punct de prim-ajutor, o persoana angajata pentru a preveni accidentele de inec. Operatorul strandului mai are obligatia sa intocmeasca un regulament de functionare si sa-l afiseze la loc vizibil.
Societatile care au in structura lor bazine acoperite si care sunt deschise permanent au obligatia de a monitoriza continuu calitatea apei, asa cum este de pilda bazinul Vega din Ploiesti.
Un regim special il au si baile cu apa terapeutica din judet – baile cu apa sarata de la Telega, lacurile terapeutice Baia Baciului si Baia Rosie din Slanic, Baia Valea Stelei din Baicoi – acestea fiind obligate prin lege sa obtina avizul de functionare de la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie.
C. D.