Credinciosii s-au rugat pentru sanatate, ploi, dar si sa scape de datorii
Ridicarea la cer a Sfantului Mare Proroc Ilie Tesviteanul – unul dintre cei mai importanti proroci din Vechiul Testament – a fost prilej de sarbatoare, ieri, si pentru comunitatea crestina ploiesteana. Credinciosii au venit in numar mare, in cursul diminetii, in lacasurile de cult, pentru a participa la slujbe, a se ruga si a face pomeni pentru sufletele rudelor trecute in eternitate. „M-am rugat pentru sanatate, prosperitate, pentru binele copiilor mei si sa scapam de datorii”, ne-a marturisit Rodica, din Ploiesti, la iesirea din Biserica „Sfantul Gheorghe”. „Am cerut ajutor pentru sanatate. Sunt bolnava si ar trebui sa ma operez, bolnav este si sotul”, ne-a spus o batrana. Ploiestenii au adresat Sfantului Ilie si rugaciuni pentru a scapa de seceta. Chiar daca vestile anuntate ieri de meteorologi nu erau deloc imbucuratoare, oamenii au speranta ca Sfantul Ilie va face, totusi, o minune si le va salva culturile agricole. Rugaciuni pentru ploi au facut ieri si preotii, in timpul slujbelor religioase. De altfel, chiar
Patriarhia Romana a adresat, zilele trecute, un mesaj catre credinciosi si preoti, in acest sens: “In aceasta perioada de seceta care afecteaza grav culturile agricole, cu multe consecinte imediate si pe termen lung asupra vietii oamenilor, Patriarhia Romana adreseaza un indemn staruitor ierarhilor, clericilor si credinciosilor ortodocsi sa intensifice rugaciunea pentru ploi linistite, folositoare vietii oamenilor, vietuitoarelor si aducatoare de rod bogat pamantului”, se arata in comunicatul Patriarhiei Romane.
Sfantul Ilie este considerat ocrotitor al recoltelor, deoarece prin rugaciuni el a adus seceta asupra poporului din Israel, timp de trei ani si jumatate, iar apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte. Se spune ca Sfantul Ilie a primit de la Dumnezeu un car de foc cu care sa umble prin cer si un bici de foc cu care fulgera, ca sa-i omoare pe diavoli. Potrivit credintelor populare, daca fulgera si tuna inseamna ca Sfantul Ilie a mai omorat un diavol. Exista mai multe obiceiuri legate de ziua de 20 iulie: oamenii nu lucreaza, are loc recoltarea mierii de albine, se dau de pomana faguri si mere – dupa ce au fost duse intai la biserica pentru binecuvantare -, se culeg plante medicinale care sunt puse la uscat.
Ana MAXIM