Dupa ce castelele Peles si Pelisor au fost retrocedate familiei regale romane, acestea au ramas muzee, fiind inchiriate statului. Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana ajung, insa, destul de rar, pe domeniul Peles. In ceea ce-l priveste pe rege, acesta doreste, de fiecare data, sa viziteze mai intai sala in care se afla armele lui Carol I.
“De cate ori se afla la Castelul Peles, Majestatea Sa Regele Mihai viziteaza sala armelor. Prefera sa intre in castel pe o usa aflata in zona teraselor din partea de nord a cladirii, ce nu este accesibila si publicului. Aceasta era zona de acces preferata a regelui Carol I. Majestatea Sa admira obiectele expuse, apoi se indreapta catre alte camere“, ne-a precizat Daniela Voitescu, sef al sectiei Relatii Publice din cadrul Muzeului National Peles. Amenajata in perioada 1903-1906, aceasta sala gazduieste o parte din colectia de arme occidentale a Regelui Carol I, formata din arme albe si de foc din secolele XV-XIX, primite in dar sau achizitionate. Sala este flancata de armuri germane din secolele XV–XVI. Armura de cal si cavaler de tip maximilian – piesa unica in Romania – este cea mai spectaculoasa si cea care impresioneaza cel mai mult si publicul. Ultima data, Regele Mihai a venit la Peles acum trei ani. Din cabinetul de lucru de la parter, Majestatea Sa a acordat, atunci, un interviu unui reporter al revistei franceze “Point de vue” – ne-a precizat Daniela Voitescu. Anterior acestui eveniment, regele s-a aflat la Peles, impreuna cu Regina Ana, la sarbatorirea Nuntii de Diamant, in anul 2008.
In sala florentina de la parterul Castelului Peles, Majestatea Sa Regele Mihai si-a salutat invitatii- membri ai 14 familii regale din Europa. Printre acestia s-au aflat: MS Regina Sofia a Spaniei, MS Regele Simeon al bulgarilor, MS Regina Margareta a bulgarilor, MS Regele Constantin II al elenilor, MS Regina Anne-Marie a elenilor, reprezentanti ai Caselor Regale din Serbia, Belgia, Austria etc.
Conform Memorandumului de intelegere semnat intre reprezentantii Casei Regale a Romaniei si cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peles si Pelisor au fost retrocedate familiei regale romane, dar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul national si nu a fost retrocedat.
Familia regala a inchiriat statului cele doua imobile care functioneaza ca muzee, administrate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, pana pe 19 martie 2013. Dupa aceasta data, cel mai probabil, vor avea loc noi negocieri intre statul roman si Casa Regala.
Ana MAXIM