Incepand cu acest an, prahovenii care se regasesc pe lista AJOFM Prahova ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca si care refuza unul, indiferent de distanta la care acesta se afla de domiciliu, isi vor pierde indemnizatia.

Mii de prahoveni traiesc, in prezent, doar din indemnizatia de somaj, iar cei care nu mai beneficiaza de aceasta si nici nu si-au gasit un loc de munca se descurca din ce in ce mai greu. Cu toate acestea, exista si persoane care, din cauza propriei neglijente, si-au pierdut banii in anul 2010. Este vorba despre 50 de prahoveni care nu s-au prezentat pentru vizarea carnetului de somer. Legea este foarte clara in cazul celor care beneficiaza de indemnizatia de somaj: acestia trebuie sa se prezinte, in fiecare luna, la vizarea carnetului de somer. Cu toate acestea, cei 50 de someri au ignorat termenul legal si, astfel, si-au pierdut indemnizatiile. Singura situatie in care unui somer, care nu s-a prezentat intr-o luna la vizarea carnetului, nu i se poate intrerupe furnizarea indemnizatiei de somaj este atunci cand acesta se prezinta in termen de 30 de zile calendaristice de la data suspendarii la sediul AJOFM Prahova cu motivatie medicala.
In timp ce unii uita sa isi mai vizeze carnetul de somer si pierd astfel indemnizatia de somaj, altii alearga din firma in firma in cautarea unui loc de munca. De exemplu, Ecaterina A. este somer de mai bine de un an. In prezent, nu mai primeste indemnizatie de la stat, iar in situatia ei mai sunt alte mii de persoane. „Am mers cu CV-ul la mai multe firme, insa niciun angajator nu m-a contactat in vederea incadrarii in munca. Am participat si la burse ale locurilor de munca insa degeaba. Am un copil si vreau sa ii pot oferi un trai mai bun. In perioada sarbatorilor nu a mai angajat nimeni, insa sper ca, in acest an, sa am mai mult noroc”, ne-a precizat Ecaterina A.
Conform legislatiei, somerii au si obligatia de a se prezenta la cursurile de recalificare organizate de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, singurele refuzuri acceptate fiind cele justificate, gen probleme de sanatate, in acest caz fiind, insa, necesara prezentarea unui certificat medical care sa ateste acest lucru. In plus, acestia au obligatia odata ce au inceput sa frecventeze cursurile sa faca acest lucru pana la finalizarea lor. Altfel, risca sa piarda dreptul de a primi indemnizatie de somaj.
Daca pana la sfarsitul anului trecut nu inceta plata indemnizatiei de somaj, daca somerul refuza incadrarea conform pregatirii sau nivelului studiilor intr-un loc de munca situat la o distanta mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu, incepand din acest an, potrivit Ordonantei de Urgenta 108/2010 pentru modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, plata indemnizatiei inceteaza daca somerul refuza un loc de munca conform cu pregatirea sa sau cu nivelul studiilor absolvite, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu.
Anemary GRIGORE