In urma investigatiilor efectuate de ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R si ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (D.G.I.P.I.) pe linia operatiunilor comerciale ilicite cu metale pretioase, a fost identificata o grupare infractionala formata din Mevlut K., cetatean turc, cu resedinta in comuna Ceptura, judetul Prahova, Viorel P., si Marian B., ambii din Bucuresti, Romica P. si George F., din Ploiesti, judetul Prahova si Hancer M., cu domiciliul in Turcia.

Pe 30 ianuarie, a fost derulata o actiune in vederea punerii in executare a 34 de mandate de perchezitie, la care au participat politisti din cadrul Directiei de Investigarea Fraudelor, de la D.G.P.M.B., I.P.J. Maramures, I.P.J. Prahova, dar si lucratori de la Vama si Garda Financiara.

In urma descinderilor efectuate, a fost identificata o topitorie clandestina unde bijuteriile din aur si argint erau transformate ilegal in lingouri pentru o mai buna disimulare si manipulare, acestea fiind trimise prin contrabanda in Turcia, prin intermediul unor firme de transport persoane.
Totodata, au fost ridicate in vederea confiscarii aproximativ 70 kg de lingouri din argint si 3,5 kg bijuterii din aur, precum si sumele de 33.080 USD si 28.000 RON.
De asemenea, a fost controlat un autocar si pasagerii acestuia, fiind identificate aproximativ 14,8 kg lingouri din aur si argint, care erau disimulate in furtune ascunse printre piesele de schimb ale autocarului, intr-o galeata cu ulei auto.
In urma probatoriului administrat, trei dintre membrii gruparii au fost retinuti, iar fata de ceilalti a fost dispusa masura obligarii de a nu parasi tara.
Cercetarile continua pentru probarea intregii activitati infractionale a suspectilor, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si contrabanda.