Ieri, Guvernul japonez a ordonat un control de urgenta la reactoarele nucleare din toata tara pentru a se asigura ca acestea nu se vor confrunta, intr-o zi, cu acelasi gen de probleme precum cele de la centrala Fukushima, grav afectata de cutremurul din 11 martie. O scrisoare in acest sens a fost adresata de ministrul Economiei, Comertului si Industriei, Banri Kaieda, directorilor executivi din cele noua societati regionale de energie electrica din Japonia si altor doi operatori de centrale nucleare. Japonia are mai mult de 50 de reactoare nucleare, toate situate pe malul marii, intr-un arhipelag, care este integral amenintat de cutremure.
Nivelul de iod radioactiv era, miercuri dimineata, de 3.355 de ori mai ridicat decat cel normal masurat in apa de mare, la 300 de metri sud de centrala de la Fukushima. Acesta este cel mai ridicat nivel al radiatiilor, inregistrat de la declansarea acestei catastrofe, conform agentiei japoneze de stiri Jiji.
Presedintele american, Barack Obama, si primul ministru japonez, Naoto Kan, au avut o discutie telefonica si au stabilit sa coopereze strans pentru depasirea crizei nucleare. Responsabilul nipon a declarat ca situatia de la Fukushima este imprevizibila.

Republica Moldova va adopta o noua abordare pentru solutionarea conflictului transnistrean

Potrivit declaratiilor vicepremierului moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov (in foto), Republica Moldova va elabora o noua abordare in vederea solutionarii conflictului transnistrean.
“Exista in acest moment o situatie internationala favorabila pentru solutionarea conflictului transnistrean, care este marcat de un interes crescut din partea partenerilor straini implicati in discutii”, a afirmat Carpov. El a adaugat ca la reuniunea de luni a Comisiei pentru reintegrarea tarii, la care a participat si premierul Vlad Filat, s-a decis revizuirea documentelor semnate anterior si elaborarea unei noi strategii de solutionare a conflictului transnistrean.
In acelasi timp, Republica Moldova va continua masurile de consolidare a increderii intre cele doua maluri ale Nistrului, iar in acest scop fiecare departament va avea cate un oficial responsabil de relatiile cu republica nerecunoscuta si de continuarea actiunilor, noteaza ITAR-TASS.
Vicepremierul moldovean pentru reintegrare a confirmat, de asemenea, pozitia guvernului R. Moldova privind solutionarea conflictului transnistrean doar pe cale pasnica, prin intermediul procesului de negocieri in formatul actual 5+2 (Chisinaul si Tiraspolul – ca parti implicate in conflict, OSCE, Rusia si Ucraina – in calitate de mediatori, si observatorii din partea Statelor Unite si UE). “Este evident ca aceasta decizie trebuie sa se bazeze pe principiul independentei R. Moldova si a integritatii teritoriale, in cadrul normelor recunoscute la nivel international”, a precizat vicepremierul Eugen Carpov.
Carpov a mentionat ca toate guvernele au avut propriile lor strategii de solutionare a conflictului. “Si actualul guvern are viziunea sa la acest capitol, care se regaseste in programul lui de activitate. Una dintre actiunile guvernului in acest sens este elaborarea acestei strategii”, a aratat vicepremierul, precizand ca procesul de reglementare a conflictului se afla in permanenta evolutie. Eugen Carpov a adaugat ca in acest moment se atesta un interes sporit din partea partenerilor internationali fata de solutionarea conflictului in formatul 5+2, iar R.Moldova ar trebui sa profite de acest lucru.
Vicepremierul a mentionat ca urmatoarea reuniune in format 5+2 va avea loc la Viena la inceputul lunii aprilie.
“Sper sa gasim intelegere din partea tuturor participantilor pentru a initia in cel mai scurt timp negocierile oficiale in format 5+2″, a spus el, precizand ca acesta reprezinta un obiectiv politic prioritar pentru autoritatile R.Moldova.
Oficialul moldovean a mai declarat ca unul dintre subiectele discutate in cadrul sedintei s-a referit si la situatia din zona de securitate. “Situatia in regiune este una alarmanta, iar problema trebuie abordata in detaliu. Arestarile reprezinta o dovada ca situatia nu este una pozitiva, iar mecanismele instituite nu functioneaza asa cum a fost prevazut. Urmeaza sa vedem cum eficientizam procedura de pacificare”, a spus vicepremierul pentru reintegrare.