Anul trecut, in Prahova erau aproximativ cinci mii de consumatori de produse etnobotanice, ceea ce a insemnat, in opinia comisarului sef Constantin Furtuna – sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) – “o adevarata explozie, atat timp cat, in 2008 si 2009, in evidentele noastre figurau doar cateva sute”. Tot in cursul anului 2010, la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti au ajuns in stare grava – ca urmare a consumului acestora – nu mai putin de 70 de persoane. Si, pentru ca tabloul sa fie si mai grav, unui tanar ii paralizasera atat picioarele, cat si mainile !
Actiunile politistilor din cadrul BCCO Ploiesti s-au concretizat, in rastimp de doi ani, in punerea sub invinuire a 33 de persoane – dintre care 12 au fost arestate – pentru comercializarea de etnobotanice, iar din martie, in judet nu mai functioneaza niciun “magazin de vise”.
Si, totusi, in judet se consuma, in continuare, astfel de substante. Potrivit comisarului sef Constantin Furtuna, “dupa inchiderea magazinelor de profil, s-au facut «nevazute» si substantele interzise. Cel mai probabil, acestea au ajuns pe mana distribuitorilor, care le vand clandestin. Nu am prins pe nimeni in flagrant, dar am certitudinea ca se consuma in continuare produse etnobotanice, fiindca imi este greu sa cred ca persoanele dependente de astfel de droguri s-au lasat imediat dupa inchiderea magazinelor. Exista o adevarata retea de distribuitori si de plasatori. Banuiala noastra este ca se vand pe sub tejghelele barurilor, principalul centru de aprovizionare al acestora ramanand Bucurestiul”.
Potrivit interlocutorului nostru, in ceea ce priveste aprovizionarea din Capitala, “sex-shopurile sunt principalele locuri in care se face tranzactia intre distribuitor si cumparator, pentru ca, mai apoi sa ajunga la consumatorii din Prahova. A doua sursa o reprezinta cumpararea prin intermediul Internetului”.
Unul dintre cele mai consumate produse este sarea de baie, care creaza dependenta, aceasta putand fi inhalata, ca si cocaina, sau diluata in sucuri.
Facand o retrospectiva a acestui fenomen, Constantin Furtuna ne-a mai spus: „Noi am atras atentia inca de la deschiderea primului magazin din Ploiesti asupra riscului la care se expun consumatorii. Mai mult nu puteam face, fiindca totul era legal. Si, pot sa afirm cu siguranta ca, daca eram ascultati atunci, nu am fi ajuns la statistica de cincii mii de consumatori”.
(F.T.)