Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, s-a declarat nemultumit de faptul ca, in ultimele trei saptamani, nu s-a mai intrunit Consiliul National de Coordonare (CNC) al Coalitiei de guvernamant, exprimandu-si speranta ca de luni, 8 mai, sedintele acestui for sa se reia.
Liderul UDMR a afirmat ca mai exista o serie de proiecte importante asupra carora exista doar un “cvasiconsens” in Coalitie, cum ar fi legea lustratiei, cea a serviciilor de informatii, combaterea coruptiei, care trebuie cat de repede discutate in CNC pentru a se ajunge la o opinie comuna.
Marko Bela a spus ca partidele din Coalitia de la guvernare ar mai trebui sa pregateasca, dupa raportul de monitorizare al Comisiei Europene de la mijlocul lunii mai, un inventar al masurilor necesare procesului de aderare si sa se pregateasca intens pentru statutul de membru cu drepturi depline in Uniunea Europeana (UE).
In opinia sa, in acest set de masuri ar intra si legea alegerilor pentru Parlamentul European.
“Deja sunt masuri urgente care trebuie luate legat de statutul nostru de membru cu drepturi depline in UE. De exemplu, eu voi propune ca foarte repede Guvernul sa finalizeze proiectul de lege privind alegerile pentru Parlamentul European. Deja suntem in intarziere”, a sustinut Marko Bela.
Liderul UDMR a reclamat si necesitatea unei mai bune functionari a coalitiei si realizarea unei corelari intre guvern si partidele din coalitie, aratand ca nu ar mai trebui sa existe situatii in care in Parlament “sa fie date voturi in afara coalitiei’ sau sa se creeze “aliante temporare”.
El s-a referit astfel, la initiativa legislativa a Partidului Conservator de diminuare a TVA la produsele alimentare de baza sau la faptul ca au existat proiecte ale guvernului care nu au trecut de votul majoritatii parlamentare.
Daca ar fi castigat alegerile, PSD nu l-ar fi acceptat premier tot pe Tariceanu
Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, nu confirma ipoteza potrivit careia, inaintea alegerilor din 2004, PSD ar fi avut o intelegere cu liberalii, care prevedea ca indiferent cine iesea presedinte al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu ar fi fost numit prim-ministru.
“Nu pot sa confirm o astfel de intelegere. In mod cert au existat discutii inainte de alegeri pentru o formula de guvernare. Dar cred ca ar fi fost foarte greu. Daca cineva de la PSD s-a gandit in perioada respectiva ca un partid care castiga 37% dintre voturi si este principalul partid al Romaniei poate sa fie condus de un prim ministru de la un partid care a facut 17 % inseamna ca trebuie sa le dam vreo 2 kilometri de mars fortat pe Calea Victoriei”, a declarat liderul PSD.
Potrivit lui Mircea Geoana, PSD nu ar fi acceptat niciodata sa fie condus de un prim ministru de la un partid ‘minuscul’ in comparatie cu scorul obtinut de PSD.
Gheorghe Funar pregateste un proiect legislativ impotriva UDMR
Senatorul PRM Gheorghe Funar a anuntat, ieri, ca va depune, saptamana viitoare, in Parlament, proiectul legii „decomunizarii”, care vizeaza interzicerea pentru 5 ani a accesului la functii publice pentru membrii UDMR, care ar fi actionat, dupa 1989, pentru separatism pe criterii etnice. Funar a explicat ca proiectul prevede ca persoanele care au ocupat functii de conducere in aparatul central si local al UDMR, precum si membrii Uniunii, care au fost ministri, secretari si subsecretari de stat, directori de institutii, parlamentari, prefecti, subprefecti, primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni sa nu poata candida, timp de cinci ani, pentru functii si demnitati publice. „Pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia noastra trebuie sa fie aliniata la cea europeana, care nu permite nici un fel de discriminari pe criterii etnice”, a mai spus senatorul PRM.