Ieri dimineata, politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Ploiesti au efectuat, impreuna cu procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorism (DIICOT) Botosani, mai multe perchezitii in Prahova, la domiciliile mai multor persoane suspectate ca fac parte dintr-o retea specializata in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.
Dupa cum ne-a declarat comisarul sef Constantin Furtuna, seful BCCO Ploiesti, “ieri au fost efectuate opt perchezitii in judet – cinci in Ploiesti, alte doua in Gura Vitioarei si una la Baicoi – fiind dusi cu duba, la Botosani, pentru audieri, 12 suspecti. La domiciliile unora dintre ei au fost gasiti bani si borderouri falsificate”.
Actiunea de ieri – coordonata de catre DIICOT Botosani – a vizat destructurarea unei retele formate din 40 de persoane – romani si moldoveni – din alte sase judete din tara (Constanta, Calarasi, Dolj, Bacau, Mures si Botosani).
Potrivit unui comunicat al DIICOT Botosani, “invinuitii achizitionau cereale de la producatori primari, platind in numerar si utilizand borderouri de achizitie falsificate. Cerealele erau transportate folosindu-se documente fictive de insotire a marfii si erau livrate unor baze mari de achizitie, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre invinuiti. Sumele de bani incasate erau directionate in conturile acestora, de unde erau ridicate imediat. In acest scop, au fost infiintate peste 30 de societati comerciale, care erau folosite pe o durata scurta de timp, acumuland datorii semnificative catre bugetul de stat, constand in neplata TVA si a impozitului pe profit, dupa care activitatea comerciala inceta“. Conform aceluiasi comunicat, o alta modalitate de actiune a invinuitilor a constat in racolarea de noi membri, cetateni din Republica Moldova, si determinarea acestora sa semneze documente de infiintare sau de preluare a unor firme tip «fantoma», utilizate de catre membrii gruparii in derularea activitatii infractionale. Dupa o scurta perioada de activitate comerciala, fara plata taxelor aferente, se efectua schimbarea fictiva a sediului social, fiind distrusa, totodata, si evidenta contabila. Prejudiciul cauzat se ridica la peste 500.000 de euro.
(F.T.)