Recomandări generale pentru populaţie
a) evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 – 18:00;
b) dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
c) ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
d) dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
e) purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
f) pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
g) beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15–20 de minute.
h) nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
i) evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
j) consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
k) o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
l) evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
m) aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
n) păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele sau cu cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
o) cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:
• închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
• ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
• deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe
perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
• închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri in rândul copiilor
Pentru sugari şi copii mici:
a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.
b) sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.
c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari, mama va alăpta ori de câte ori sugarul are nevoie.
d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe comode din materiale textile comode.
e) copilul nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu pălărioară pe cap.
f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate.
g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, preparate în casă şi fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp, consumul de cafea sau alcool şi acestea vor avea grija să menţină o igienă riguroasă a sânului şi, evident, igiena generală.
h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau al mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.
i) o atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă, atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin o data pe zi şi obligatoriu seara, la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

Pentru copiii aflati in tabere:
• se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare.
• alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete.
• se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor.
• copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră. Este preferabil ca programul de joacă să fie stabilit în afara orelor de caniculă, iar copiii să aibă capul protejat de palariuţe.
• scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice
a) crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
b) hidratarea corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.
c) alimentaţia va fi predominat formată din legume şi fructe proaspete. d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei.
f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap.
g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice,
cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, mentale sau cu hipertensiune să consulte medical curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.

Recomandari pentru persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic deosebit
a) aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei, încercând să evite excesul de efort în vârfurile de canicula. Dacă valorile de căldura sunt foarte mari, se va proceda la stoparea activităţii.
b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe preparate în casă, fără adaos de conservanţi.
c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă.
d) se va utiliza unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi a unui echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

Recomandări pentru angajatori
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.

Recomandări pentru situaţiile de cod roşu
a) reduceţi deplasările numai la cele esenţiale.
b) nu vă deplasaţi între orele 11.00 – 17.00.
c) consumaţi lichide între 2- 4 litri/zi.
d) nu consumaţi alcool.
e) dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă.
f) sub 3 ani afară vor fi scoşi afară numai înainte de ora 9 dimineaţa, sau după ora 20.00
g) evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase.
h) folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate, anunţaţi telefonic medicul de familie.