Cercetatorii japonezi au anuntat, recent, ca au pus la punct o capsula endoscopica pe baza de autopropulsie, controlata de la distanta, care poate sa “inoate” de-a lungul tubului digestiv, in cadrul unor investigatii medicale.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Ryukoku si de la Colegiul de medicina din Osaka au reusit, gratie acestei capsule in forma de mormoloc, sa capteze imagini din interiorul stomacului si a colonului unui pacient.
Aceasta este pentru prima data in lume cand un endoscop s-a deplasat cu succes in regim autonom de la anus catre colon pentru a capta o serie de imagini, au explicat cercetatorii niponi, care si-au prezentat inventia in cadrul unei conferinte internationale despre maladiile digestive, organizata la Chicago.
Acest mic instrument, denumit “Sirena”, are un corp central cu un diametru de un centimetru si o lungime de 4,5 centimetri. Dispozitivul este echipat cu un fel de inotatoare codala care permite un control precis al directiei si al deplasarii.
Medicii folosesc o maneta de tip “joystick” pentru a orienta miscarile capsulei, vizionand pozitia acesteia pe un monitor special.
Acest endoscop poate fi inghitit de catre pacient pentru examinarea stomacului sau poate fi inserat pe cale rectala pentru examinarea colonului.
Capsulele endoscopice au fost inventate in anii 1980 si de atunci au fost utilizate pe scara larga. Pana la aparitia inventiei cercetatorilor niponi, ele erau propulsate de contractiile musculare ondulatorii.