Trei dosare penale pentru vinovatii din Brasov

Pe raza Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, respectiv la unitatile de parchet din municipiile Brasov si Fagaras, au fost constituite trei dosare penale in care se efectueaza verificari privind modul in care autoritatile sanitar-veterinare si comerciantii din zona au respectat si respecta prevederile legale referitoare la prevenirea aparitiei focarelor de gripa aviara.
Potrivit unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, oamenii legii cerceteaza felul in care au fost organizate si desfasurate activitatile de profil, indeosebi cele privind tranzitul si comertul cu pasari vii si a documentatiei necesare pentru atestarea indeplinirii cerintelor sanitar-veterinare.
Astfel, sub supravegherea procurorilor, ofiteri de politie din Brasov si Fagaras efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art.310 Cod Penal, respectiv raspandirea bolilor la animale si plante, precum si incalcarea mai multor prevederi ale OUG 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare, ce ar fi putut favoriza aparitia focarelor de gripa aviara, se mai arata in comunicatul PICCJ.

Bolnavi – suspecti de gripa aviara in Covasna

In Covasna, membrii unei familii vor fi internati preventiv dupa ce gainile din gospodarie au murit in ultimele zile. Testele rapide au aratat ca una dintre pasari era bolnava de gripa aviara. Cei 6 oameni din comuna Sita Buzaului au consumat carne, iar trei dintre ei au mancat chiar oua crude. Autoritatile asteapta acum rezultatele testelor de laborator, iar cele sase persoane sunt tinute sub supraveghere medicala.

„Flutur, vinovat de reaparitia virusului aviar”

Cercetarile privind noile focare de gripa aviara nu s-au terminat inca, dar deputatul PSD Victor Ponta l-a gasit deja pe principalul vinovat. Acesta ar fi chiar ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care, crede Ponta, ar trebui anchetat de o comisie speciala. Deputatul pesedist afirma ca ministrul ar fi cunoscut dinainte problemele de la Codlea, dar ca nu ar fi actionat fiindca este prieten cu proprietarul. Mai mult chiar, printr-un comunicat, PSD ii cere premierului sa il demita pe ministrul Agriculturii. In replica, ministrul Agriculturii spune ca este vorba despre acuze iresponsabile. El sustine ca nu e nimic adevarat si solicita scuze din partea deputatului PSD.