La sfarsitul anului trecut, DIICOT Ploiesti era considerata structura cea mai performanta dintre toate directiile din tara, dupa opt luni ale anului in curs aceasta aflandu-se, din nou, in topul celor mai bune, in perioada 1 ianuarie – 30 august 2011 fiind solutionate 304 cauze si intocmite 46 de rechizitorii (28 numai in Prahova, celelalte in Dambovita si Buzau). De asemenea, 175 de inculpati (dintre care 82 in arest preventiv) au fost trimisi de catre procurorii DIICOT in judecata.
“Uneori, dormim numai doua ore, si apoi o luam de la capat cu audierile, pentru a putea face un referat clar si concis in ceea ce priveste stabilirea culpei celui invinuit. Si, daca nu am forma toti procurorii o echipa, nu am face fata nici fizic si nici psihic. Am avut cazuri in care au fost aduse la audieri chiar si 30 de persoane. De la unele, obtineam informatiile de care aveam nevoie in doar o jumarate de ora, in cazul altora, trebuia «sa tragem de ele», fiindca spuneau orice timp de cateva ore, fara sa ne dea datele care ne interesau pe noi. Timpul nu este aliatul nostru. Se lucreaza, aproape in toate cazurile, contracronometru”, ne declara, intr-un interviu, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Ploiesti, Ionut Botnaru (in foto).
Intrebat, ieri, care au fost cele mai relevante cazuri solutionate, procurorul sef Ionut Botnaru ne-a spus: “Florin Ghinea, zis si Ghenosu, cunoscut de-acum in toata tara. Acesta a fost trimis in judecata in doua dosare instrumentate de noi. Sau, cel al fraudarilor informatice de la Western Union, unde inculpate sunt sapte persoane, care au cauzat un prejudiciu de 80.000 de dolari. Au mai fost dosare cu invinuiti care vindeau droguri sau erau implicati in afaceri ilegale cu cereale”.
Potrivit interlocutorului nostru, in Prahova, actioneaza numai sapte procurori, iar in Buzau si Dambovita, cate doi. “Daca am fi si noi mai multi, cum sunt la alte directii, cu 14-15 angajati intr-un judet, rezultatele ar fi pe masura. Oricum, ideea este ca mai avem timp pana la sfarsitul anului, deci vom mai instrumenta si alte dosare. Mai greu este sa te mentii, decat sa ajungi sus, iar noi speram sa avem, din nou, statutul de cea mai eficienta directie”.
O alta problema cu care se confrunta in continuare procurorii DIICOT o constituie durata mica de aplicare a masurii retinerii preventive – numai 24 de ore, fata de 48 sau chiar 72 de ore, cum este in alte tari din Uniunea Europeana. “Lucram contracronometru. La noi, legiuitorul a considerat ca procurorul este cel indrituit sa efectueze urmarirea penala si, implicit, sa dispuna retinerea preventiva. In alte tari, acest lucru este apanajul politistului. Dupa ce il retine pe suspect 24 de ore, merge la procuror si, daca apreciaza, ii spune acestuia ca se impune masura arestarii preventive. Ultimul mai are la dispozitie inca 24 sau, dupa caz, 48 de ore, pentru a studia dosarul si a lua cea mai buna masura. Daca ar fi si la noi asa, nu am mai lucra presati de timp. Dar, ne place ceea ce facem, asa ca nu ne vaitam” (procuror sef Ionut Botnaru).
Fl. TANASESCU