• Ieri, Consiliul Judetean Prahova a anuntat, oficial, demararea proiectului

„Fiecare zi care trece fara a avea proiecte pe Polul de Crestere, fiecare zi fara progrese in implementarea proiectelor cu finantare europeana este o zi pierduta”, a declarat, ieri, la Ploiesti, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Liviu Musat, la evenimentul de lansare oficiala a realizarii drumului judetean de centura DJ 236.

Seful organismului intermediar de coordonare a proiectelor cu finantare europeana (ADR Sud Muntenia) a mentionat ca DJ 236 are o importanta deosebita pentru cresterea mobilitatii in cadrul localitatilor componente ale Polului de Crestere Ploiesti – Prahova, proiect „care a avut o istorie zbuciumata”, precizand ca nu poate decat sa se bucure ca participa la „destelenirea” lucrarilor. „In data de 12 septembrie, in biroul secretarului de stat al ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Razvan Murgeanu, am semnat ordinul de incepere a lucrarilor”, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, care a precizat ca vor fi ceva probleme cu conductele si cu retelele de utilitati care traverseaza terenul pe care va fi construit DJ 236, dar ca se asteapta ca lucrarea sa fie terminata la termen. Dupa trecerea perioadei de „mobilizare” a constructorului, adica dupa 20 de zile de la ordinul de incepere a lucrarilor, buldozerele vor actiona la drumul judetean de centura. Se estimeaza ca lucrarile vor fi demarate pana pe data de 3 octombrie.
Proiectul, initiat inca din anul 2004, a fost gandit pentru preluarea traficului greu si de tranzit din zona DN1, la iesirea de nord a municipiului Ploiesti. Beneficiarii proiectului, care, potrivit graficului de executie, ar urma sa fie finalizat in anul 2013, sunt atat locuitorii Ploiestiului, cat si cei din arealul Polului de Crestere Ploiesti, din orasele Baicoi, Boldesti-Scaeni, Plopeni, precum si din comunele Aricestii Rahtivani, Blejoi, Brazi, Paulesti, Targsoru Vechi, insumand, per total, peste 300.000 de persoane. Drumul de centura propriu-zis va avea 2,05 kilometri, la care se vor adauga alti 1,44 kilometri reprezentand bretelele de acces, DJ 236 fiind prevazut si cu un pasaj suprateran de 104 metri, peste DN1.
Reabilitarea DJ 236 este primul contract de finantare semnat in cadrul Polului de Crestere Ploiesti – Prahova, la sfarsitul lunii noiembrie 2010, insa lansarea proiectului a fost amanata, din cauza procesului intentat Consiliului Judetean Prahova de catre Institutia Prefectului, actiune in instanta care s-a finalizat in favoarea Consiliului Judetean, in urma cu circa doua saptamani.
Prin contractul de finantare semnat la sfarsitul anului trecut, Consiliul Judetean primeste sprijin financiar nerambursabil din Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, contract cu o valoare totala de 43.912.185,38 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila este de circa 27,3 milioane de lei, iar contributia proprie a beneficiarului la cheltuielile eligibile – de 556.710,78 lei.
Violeta STOICA