• Numarul profesorilor este insuficient, iar finantarea de la buget- diminuata fata de anul trecut

In Aula Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti a rasunat, ieri, celebrul imn “Gaudeamus igitur”, care a marcat deschiderea oficiala a unui nou an de invatamant. La eveniment au participat sute de studenti, profesori universitari si invitati speciali, printre acestia regasindu-se: presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, oficiali ai ambasadelor Coreei, Irakului, Turkmenistanului, parlamentari, reprezentanti ai unor institutii cu activitate in domeniul petrolier si ai unor institutii bancare. La UPG sunt inscrisi, in prezent, 8.979 de studenti, dintre care 5.746 urmeaza programele de licenta, iar 1.574 – pe cele de masterat, la forma de invatamant zi. Alti 1.619 studenti urmeaza programele de licenta, la distanta, cu frecventa redusa, iar 40 – programele de masterat, la distanta, care se afla in lichidare. In anul I au fost admisi 3.486 de studenti, institutia reusind sa acopere toate locurile subventionate de la buget : 918 la licenta si 280 la masterat. Dupa derularea a trei sesiuni de admitere, au mai ramas libere peste 300 de locuri cu taxa: 234 la licenta si 113 la masterat. In cadrul UPG se deruleaza si programe de doctorat, unde sunt inscrise in prezent 205 persoane. In amfiteatrele ploiestene vor studia anul acesta si 223 de straini, din tari precum Republica Moldova, Angola, Libia, Irak, Turcia, Tukmenistan, Bulgaria, Coreea, Malaesia, Tunisia.
Si acest an universitar este marcat, insa, de probleme privind finantarea si incadrarea personalului didactic. In cadrul unei conferinte de presa desfasurate ieri, rectorul UPG Vlad Ulmanu a mentionat ca finantarea de la ministerul de resort pentru functionarea institutiei (de aproape 194 de miliarde de lei vechi) este diminuata cu 15% fata de 2010, iar cea pentru investitii, reabilitari, subventii pentru camin etc. este cu 25% mai mica fata de cea din 2010 (27,9 miliarde de lei vechi). Din fericire, institutia reuseste sa atraga fonduri europene prin proiecte de cercetare si proiecte privind dezvoltarea resurselor umane.
In universitate predau, in prezent, 330 de cadre didactice, dar numarul lor este insuficient. Deoarece concursurile de acces sau de promovare in invatamantul superior sunt blocate, au fost marite normele didactice ale profesorilor cu doua ore si se fac demersuri pentru acoperirea orelor ramase libere cu profesori din alte institutii. Cat priveste cabinetele medicale din incinta UPG, acestea raman, deocamdata, inchise, negasindu-se, inca, o solutie pentru functionarea lor in conformitate cu noua legislatie in domeniu.
Ana MAXIM