Fiecare asezare omeneasca de pe cuprinsul tarii, sat sau oras, isi are vechimea si dezvoltarea ei, contributia ei, oricat de modesta, la scrierea „celei dintai carti a unei natii” – ISTORIA.
Timp indelungat, s-a crezut ca Maneciul, aceasta pitoreasca asezare de pe Valea Teleajenului, este relativ noua si fara vreun rol in peisajul istoric. Insa, cercetarile asupra documentelor de arhiva m-au convins de vechimea apreciabila si interesantul trecut istoric al ei. Astfel, cea mai veche marturie documentara de pana acum este hrisovul din 1 Decembrie 1429, emis de domnul Tarii Romanesti, Dan al II-lea, unul dintre urmasii lui Mircea cel Batran. Originalul slav scris pe pergament l-am aflat in depozitul Colectiei „Maria si dr. George Severeanu”, apartinand Muzeului de Istorie al Municipiului Bucuresti, publicat in Documenta Romaniae Historica, 8, (1247-1500), p.126-127. Documentul se refera la un grup de sate de pe Valea Teleajenului in frunte cu Maneciul: „A binevoit domnia mea si am daruit acest prea cinstit hrisov boierilor domniei mele, Dumitru ot Maniaci (din Maneci, n. a.) si Balea cu copiii lor si Barseanul cu fratii lui, ca sa le fie Maniaciul si Poienile Varbiloul (Poiana Varbilau de azi, n. a.) si lui Balea a treia parte din Stanesti (Drajna, n.a.) si lui Radu jumatate din Berivoiesti (Valeni, n.a.).” Este vorba despre Maneciu Pamanteni, format, cum remarca si istoricul N. Iorga, „din vechi locuitori din tara”, spre deosebire de Ungureni, intemeiat mai tarziu de romanii veniti din Transilvania.
In Evul Mediu, Maneciul, alaturi de alte sate, a fost o asezare de plaiesi, pazitori ai Plaiului Teleajen, organizati in vatasii conduse de un vataf. Maneciul si Cheia au constituit permanent liantul, puntea de legatura intre romanii de pe ambele versante ale Carpatilor, comparat de acelasi mare istoric N. Iorga cu „o maneca romaneasca”. In Maneciu Ungureni se afla un monument al eroilor unic in tara, ridicat de Regimentul erou 32 Mircea, la 10 mai 1916. Conservand autentice valori de patrimoniu national, Muzeul de Istorie si Etnografie al comunei argumenteaza existenta unui asemenea trecut. In prezent, cu sprijinul administratiei locale, comuna a cunoscut noi si importante progrese pe calea urbanizarii. Inceputa inca din septembrie, sarbatorirea Maneciului va continua pe 1 Decembrie, cand manecenii vor sarbatori atat infaptuirea Marii Uniri, cat si implinirea a 580 de ani de atestare a comunei lor.
Prof. Alexandru Barbu