Tari si organizatii umanitare din intreaga lume s-au angajat sa le ofere zeci de milioane de dolari supravietuitorilor seismului produs sambata, in insula indoneziana Java, soldat, potrivit serviciilor de salvare, cu peste 5.000 de morti. Echipele care continua sa caute supravietuitori sub ruine au anuntat ieri, la ora locala 09.00 (02.00 GMT) cifra de 5.135 de morti, cele mai afectate zone fiind orasele Bantul – cu 3.082 de morti, si Klaten – cu 1.672.
In acelasi timp, peste 2.000 de persoane grav ranite sunt in acest moment internate la spital – 2.155, potrivit guvernului, dar Fondul Natiunilor Unite pentru copii (UNICEF) afirma ca numarul total al ranitilor este de circa 20.000, iar cel al persoanelor ramase fara adapost de peste 100.000. Se estimeaza ca seismul, avind magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, a ras de pe fata pamantului pana la 35.000 case si alte cladiri din regiunea ce cuprinde si marele oras universitar Yogyakarta. Operatiunile de salvare continuau luni dimineata, la 48 de ore de la producerea dezastrului, dar sansele de a gasi supravietuitori scad permanent. Guvernul indonezian a declarat stare de urgenta pe termen de trei luni, iar presedintele Susilo Bambang Yudhoyono si-a mutat biroul la Yogyakarta. Duminica seara, vicepresedintele Jusuf Kalla a estimat costul operatiunilor de cautare si reconstructie la un trilion de rupii (107 milioane dolari) si a afirmat ca guvernul sau intentioneaza sa finalizeze reconstructia in interval de un an. Potrivit lui Kalla, cutremurul a afectat grav facilitatile energetice si a lasat zeci de mii de oameni fara electricitate.
Autoritatile fac eforturi sa distribuie ajutoare in zona de dezastru, care cuprinde sute de kilometri patrati de culturi de orez si localitati dens populate. Guvernul indonezian, ca si agentiile de asistenta umanitara afirma ca una din prioritati o reprezinta corturile si rezervele de apa curata. Numerosi supravietuitori si-au petrecut ultimele nopti sub cerul liber, pe dusumelele spitalelor sau ale moscheilor, ori in adaposturi improvizate langa ruinele caselor.
Deocamdata, Federatia internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii a facut apel la strangerea a 12 milioane de franci elvetieni (circa 9,79 milioane de dolari). Japonia a promis sa doneze 10 milioane de dolari si sa trimita echipamente si o echipa medicala de urgenta. Alte angajamente au venit din partea Uniunii Europene – 3 milioane de euro, a SUA – 2,5 milioane de dolari, a Chinei – 2 milioane de dolari, ca si personal de salvare si provizii. UNICEF a inceput sa trimita corturi si articole igienice si sanitare, iar Programul alimentar mondial a trimis catre zona afectata 80 de tone de alimente, plus echipamente medicale, rezerve de apa si corturi. Secretarul provincial din Yogyakarta, Bambang Susanto Priyohadi, a subliniat ca ritmul sosirii ajutoarelor trebuie accelerat. De mentionat ca Yogyakarta constituie una din principalele atractii turistice din Indonezia, gazduind situri istorice protejate, precum Borodur, cel mai mare monument budist de pe Pamant, care a ramas nevatamat in urma dezastrului.