Ploiestiul este oficial, de ieri, singurul oras fara centru universitar medical din tara care detine o aparatura de investigatie coronariana si diagnostic arterial periferic, de care vor beneficia bolnavii cu afectiuni cardiace si ale intregului sistem circulator.
Laboratorul de Cardiologie Interventionala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti a fost declarat functional, dupa ce aparatura de inalta performanta a fost repartizata unitatii medicale prahovene, in 2008, de catre Ministerul Sanatatii. In principal, acesta este dotat cu un angiograf de ultima generatie, care permite investigarea bolnavilor diagnosticati cu ischemie miocardica si periferica sau cu bradicardii simptomatice.
La evenimentul de ieri au fost prezenti atat oficiali ai administratiei judetene, cat si reprezentanti ai lumii medicale: presedintele Consiliului Judetean Prahova – Mircea Cosma, vicepresedintele CJ – Adrian Semcu, prefectul de Prahova – Adrian Dobre, directorul coordonator al DSP Prahova – Cristian Vintilescu, presedintele Colegiului Medicilor Prahova – Simona Schnelbach, precum si un grup de consilieri judeteni.
Cu sprijinul material al Consiliului Judetean Prahova, care a alocat, anul trecut, circa 200.000 de euro, aparaturii primite de la minister i s-au adaugat softul pentru cord, sistemul de monitorizare hemodinamica invaziva, lampa chirurgicala si sterilizatorul de sala cu ultraviolete, care permit efectuarea unor investigatii de inalta performanta a pacientului.
Personalul laboratorului este format dintr-un medic specialist cardiolog – dr. Marian Albu, care a activat timp de sase ani in cadrul laboratorului de cardiologie interventionala al Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu din Bucuresti – si patru asistente medicale, care au urmat cursuri de pregatire, timp de trei luni, in cadrul aceluiasi laborator din Capitala.
Calculul estimativ al demararii si desfasurarii activitatii in bune conditii a acestui laborator, in acest an, depaseste 760.000 de lei.
Seful sectiei de Cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta, medicul Dumitru Predescu, a declarat, ieri, ca pacientii cronici vor fi programati primii pentru investigatii, insa si urgentele interventionale vor fi rezolvate la Ploiesti. Pana acum, bolnavii cu afectiuni cardio-vasculare din categoriile enumerate mai sus erau trimisi spre laboratoarele de la Institutul Fundeni sau la Spitalul Militar Central.
V.STOICA