In judetul Prahova, exista localitati care au deficit de medici de familie, in special in zonele greu accesibile din teritoriu, cum ar fi Lapos sau Cerasu, potrivit declaratiilor directorului coordonator al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova, medicul Cristian Vintilescu. Una dintre explicatiile acestui lucru ar fi distanta foarte mare de marile orase, de unde ar putea veni medicii de familie care sa aiba in grija mii de suflete dispersate pe o arie intinsa de acoperire. Aceasta deoarece satele din zonele de deal sunt risipite, atat accesul medicului catre pacienti, cat si cel al pacientilor la cabinete este extrem de dificil, avand in vedere distantele mari care trebuie parcurse.
Poate ca acesta este si motivul pentru care, in urma controalelor efectuate de catre inspectorii DSP la cabinetele medicilor de familie, s-au intalnit multe cazuri in care programul de consultatii fie nu este respectat, fie este stabilit doar dupa-amiaza, fapt care ingradeste accesul unor pacienti la medic.
„In cabinetele medicilor de familie se pot rezolva peste 80% dintre cazurile care ajung la camerele de garda ale spitalelor. Aglomeratia din spitale ar putea fi rezolvata prin interventia autoritatilor locale. Primariile pot crea facilitati pentru medicii de familie, pentru ca programul acestora sa cuprinda atat ore de consultatii dimineata, cat si dupa-amiaza”, a declarat seful DSP Prahova. Autoritatile locale ar putea sa ajute specialistii – inclusiv medicii – sa se stabileasca in zonele de acest gen, in special datorita faptului ca, in cadrul ultimei sedinte de guvern, a fost aprobat Programul „Renasterea Satului Romanesc – 10 case pentru specialisti”. Potrivit actului normativ, fiecare autoritate locala din mediul rural va putea solicita Ministerului Dezvoltarii construirea a cate 10 case pentru specialistii care profeseaza in localitatile respective, aici putand fi inclusi si medicii de familie.
Potrivit hotararii de guvern, aceste locuinte vor fi construite pe o suprafata de 100 – 120 mp, vor avea 2-3 camere si minimum 500 mp de teren. Acestea vor fi atribuite specialistilor in regim de locuinte de serviciu, ocupate pe perioada contractului de munca si nu vor putea fi ulterior cumparate. In cazul in care autoritatile locale vor percepe chirie, aceasta nu poate depasi valoarea de administrare a locuintei. Pentru inchirierea acestor locuinte vor avea prioritate tinerii de pana in 35 de ani, insa aceasta nu va fi o conditie exclusiva. “Speram ca prin acest program sa construim 25.000 de locuinte unifamiliale in mediul rural”, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.
Asadar, daca primarii din mediul rural sunt interesati sa atraga specialisti in comunitatile locale, pot accesa programul guvernamental ce urmeaza sa fie derulat, din acest an, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Violeta STOICA