In pluton

A devenit un fel de “regula” – in ultimii doi ani – sa nu treaca un semestru, un trimestru sau o luna in care Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) sa nu fie restant la plata privind onorariile cuvenite avocatilor pentru serviciile de asistenta juridica gratuita.
Astfel, conform unei statistici recente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), MJLC are restante, in primul trimestru al anului 2010, la cele 41 de barouri din tara, insumand 4.311.467 de lei. Exista, insa, printre acestea, si 10 barouri… fericite – Satu Mare, Buzau, Caras Severin, Galati, Arges, Mehedinti, Sibiu, Timis, Hunedoara si Valcea – unde avocatii din oficiu si-au primit banii.
In schimb, celelalte 31 de barouri au de primit sume cuprinse intre 16.420 de lei (Baroul Giurgiu) si… 1.434.945 de lei (Baroul Bucuresti). In topul celor care au cele mai mari sume de primit se inscrie Constanta, cu peste 543.000 de lei si Doljul – aproape 243.000 de lei.

Baroul Prahova are de primit 103. 867 de lei

Plutonul barourilor care au de primit sume osciland in jurul a o suta de mii de lei este ingrosat si de Prahova, caruia Ministerul ii datoreaza, conform aceleiasi statistici, 103.867 lei.
Pe de alta parte, dupa cum am fost informati, suma reprezinta numai onorariile aferente lunii martie, fiindca, de regula, s-au achitat la timp banii pentru avocatii din oficiu de catre MJLC. De asemenea, ni s-a mai spus ca, atat timp cat aceasta reprezinta “restanta” pentru luna precedenta, nu sunt motive de ingrijorare, nu sunt motive de repros, pentru o intarziere de doua-trei saptamani. Astfel de situatii au mai existat, nu este prima data cand se intampla acest lucru.

Nu e ca la avans sau lichidare

De asemenea, in legatura cu restantele la plata serviciilor avocatilor din oficiu, am mai aflat ca, atat timp cat si instantele s-au confruntat cu dificultati financiare – anul trecut, unele dintre acestea neavand bani nici macar pentru coli sau tonere pentru imprimante – ar fi fost hilar sa se vina si din partea barourilor cu pretentia de a se plati onorariile, “ca la avans, sau ca la lichidare”, la date fixe. De asemenea, ni s-a mai facut precizarea ca suma reprezinta onorariile a aproximativ 200 de avocati care au asigurat asistenta juridica atat la instantele de fond – judecatorii – cat si la Tribunal, sau Curtea de Apel, precum si la Parchetele arondate acestora.
(F.T.)