Trebuie sa fiti prezenti la un eveniment de tinuta, aveti o intalnire importanta de afaceri sau sunteti gazda unei petreceri. In toate cazurile, trebuie sa aratati ireprosabil, iar o pata de cafea, aparuta pe imbracaminte sau pe obiectele din jur n-ar face altceva decat sa va puna serioase probleme. Iata de ce e important sa cunoasteti cateva dintre „secretele” care v-ar putea scapa rapid de un astfel de „eveniment” neplacut.
* Pata de cafea de pe un material din stofa iese daca este stearsa cat mai repede cu un tampon inmuiat in apa calduta, cu putin detergent. In cazul tesaturilor de bumbac, in si canepa, se pot folosi apa oxigenata si hipocloritul de sodiu. Daca imbracamintea este din matase colorata, este nevoie de o solutie de acid lactic, apoi portiunea afectata se spala bine cu apa. Tesaturile albe, din nailon, se trateaza cu cateva picaturi de amoniac, apoi se clatesc cu apa curata.
* In cazul in care cafeaua se varsa pe covor, este necesar sa frecati bine locul cu o carpa inmuiata intr-un amestec de apa calduta si glicerina. Proportia este de o lingurita de glicerina la o jumatate de litru de apa.
* Pata de cafea de pe fata de masa iese cu ajutorul unui galbenus de ou crud, diluat cu putina apa calduta. Locul se clateste apoi cu multa apa rece.
* Daca pata apare pe obiecte din piele veritabila, iata cum procedati: se tamponeaza usor locul cu o bucata de vata imbibata in urmatorul amestec: 2,5 grame clorura de potasiu se dizolva in 25 grame de apa calda si se adauga 25 grame de solutie de acid clorhidric; se agita, apoi se toarna intr-o sticluta. Separat, se amesteca 2,5 grame de acid citric in 10 grame apa calda, la care se adauga 50 grame de alcool sanitar. Se agita, apoi se toarna intr-o sticluta. Se amesteca solutiile din cele doua sticlute si in acest amestec se inmoaie tamponul de vata. In final, se unge zona afectata cu un strat subtire de crema de intretinere si se lustruieste cu o bucata de plus.