La Universitatea Petrol-Gaze functioneaza un comitet local al uneia dintre cele mai mari organizatii de tineret din lume: AIESEC. In cadrul acesteia, tinerii pot invata sa conduca proiecte si sa participe la diferite cursuri, obtinand experienta in domeniile in care se pregatesc. Daca in alte orase ale tarii, studentii se inscriu cu sutele in aceasta organizatie, la Ploiesti aceasta are doar 25 de membri.
“ Nu cumva sunteti o secta?”
AIESEC (Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales ) este prezenta in 106 tari si a fost infiintata acum 60 de ani. La Ploiesti, ea a aparut acum patru ani. Asociatia este organizata ca o companie, cu departamente de: finante, resurse umane, marketing, vanzari si X 5 – ultimul fiind un departament in cadrul caruia se pot face stagii de practica in alte tari. Pentru a fi recrutat, un student trebuie sa sustina un interviu, sa treaca printr-o perioada de proba si sa participe la o conferinta. La Ploiesti, AIESEC numara doar… 25 de membri. Este vorba despre tineri de la facultati ca: Litere si Stiinte, Tehnologia Petrolului si Petrochimiei etc. In ciuda eforturilor conducerii de a atrage noi studenti in asociatie, ei nu sunt prea interesati de aceasta. „Nu sunt foarte receptivi studentii. Unii nu sunt dispusi nici sa stea de vorba cu noi cinci minute. Altii sunt mai pragmatici si la fiecare recrutare intreaba: “ Nu cumva sunteti o secta?”, “Dar mie imi ies bani din asta ? “ Nu ies bani, deoarece noi suntem voluntari “, ne-a precizat presedinta AIESEC Ploiesti, Florina Stan. Organizatia incearca sa se faca din ce in ce mai cunoscuta atat prin afise, dar si prin reclame in mass-media. “La inceput, recrutam aproximativ 40 de persoane pe an. Incercam sa atragem noi studenti, de doua ori pe an –in martie si octombrie. Dar au intrat in organizatie doar cate 11 persoane, la fiecare dintre ultimele trei etape de recrutare. Unele au plecat, intre timp”. In alte orase interesul pentru activitatile de voluntariat este mai mare. “La Galati au fost recrutati, anul trecut, in toamna, 100 de membri, la Craiova –80, la Cluj, peste 100, la Bucuresti –500″, ne-a mai precizat Florina Stan.
Pot fi obtinute angajamente in strainatate
Odata devenit membru AIESEC, studentul poate participa la traininguri pe teme ca: managementul timpului, managementul proiectelor, finante publice, marketing etc – sustinute de reprezentanti ai organizatiei sau angajati ai unor companii. Tinerii mai pot invata cum sa comunice mai eficient, cum sa conduca o echipa etc. Pe langa faptul ca aprofundeaza cunostintele si capata experienta, ei primesc si o diploma ce atesta ca au luat parte la astfel de activitati, dar si certificate de voluntariat. Elemente care, puse in CV, ii pot ajuta, in viitor, sa obtina postul pe care il doresc. Organizatia se implica si in proiecte de protectia mediului – cum ar fi cursuri de vara pe aceasta tema – si chiar a planuit, pentru luna mai 2009, un amplu mars de protest fata de cei care polueaza mediul. Un mare avantaj pentru studenti este colaborarea AIESEC cu companii din strainatate, in baza careia ei pot lucra in cadrul acestora, pe o perioada cuprinsa intre intre doua luni si un an jumatate, cu salariu. Potrivit Florinei Stan,” de la Ploiesti au plecat tineri in Danemarca, Turcia, Olanda, Rusia, Polonia sau Cehia. In prezent, cativa studenti straini se afla la Ploiesti pentru a sustine cursuri destinate elevilor”.
Ana-Maria MAXIM

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMONDOSPORT
Articolul următorCALENDARUL ZILEI