Este perioada sesiunilor, iar majoritatea studentilor apeleaza la cunoscuta metoda a ingrasarii porcului in ajun. Acestia recunosc ca incearca sa recupereze totul pe ultima suta de metri prin nopti nedormite si sunt ajutati sa stea treji de bauturi ce contin cofeina sau energizante. Nu se gandesc insa si la consecinte. Chiar daca, in comparatie cu alte centre universitare, nu se inregistreaza foarte multe cazuri, medicul de la Dispensarul medical studentesc din cadrul Universitatii „Petrol-Gaze” din Ploiesti ne-a spus ca exista 2-3 cazuri pe saptamana cand unor studenti li se face rau pe fondul consumului in exces de cafea si tigari, dar si din cauza nealimentarii corespunzatoare, mai ales ca odihna si alimentatia sunt foarte importante pentru a da randament in perioada examenelor. „In general, fetele sunt cele care clacheaza, deoarece tin dieta, nu dorm noptile ca sa invete in ultima perioada ce n-au invatat in tot semestrul, practic se suprasolicita”, ne-a precizat Calin Cristina, medic al Dispensarului medical studentesc din cadrul UPG.
„In general, studentii ajung la dispensar cu acuze respiratorii, probleme digestive, diverse traumatisme, urgente chirurgicale, iar fetele vin cu probleme ginecologice. Sunt studenti care ajung la noi cu probleme oftalmologice din cauza expunerii excesive la calculator, la care se adauga cei cu afectiuni cronice. De asemenea, asiguram asistenta medicala cadrelor didactice care au hipertensiune arteriala, probleme cardiace s.a. Ne asteptam la o crestere a numarului solicitarilor, mai ales daca temperaturile de afara vor fi ridicate, in perioada admiterii. Avem o sala langa secretariat unde ne organizam pe perioada inscrierilor, ca sa fim cat mai aproape si sa putem sa raspundem solicitarilor cat mai repede. In cazul in care vreun caz ne depaseste din punct de vedere al medicamentatiei, de exemplu, si nu putem sa ii asiguram asistenta medicala in deplina siguranta, chemam salvarea, iar pana aceasta ajunge, ii acordam pacientului primul ajutor”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Pentru studentii aflati in febra examenelor, medicii recomanda o alimentatie echilibrata, odihna si evitarea abuzurilor de cafea, tigari etc.
Anemary GRIGORE