Potrivit specialistilor, fenomenul „indragostirii” consta intr-o serie de reactii chimice care au loc la nivelul creierului si care produc reactii mentale si fizice. Se estimeaza ca exista 100 de miliarde de neuroni care stau la baza retelei de comunicare din creier. Un cercetator de la Institutul National American de sanatate a descoperit neuropeptidele, o serie de aminoacizi care plutesc in corp si se lipesc de receptorii dispusi sa-i integreze. Pana in prezent, s-au descoperit 60 de nuropeptide diferite, ele fiind cele care declanseaza reactiile emotionale din corp atunci cand se lipesc de receptori. Cu alte cuvinte, toate emotiile noastre – iubirea, mahnirea, fericirea – au o origine biochimica. Principala substanta chimica produsa pentru a da sentimentul indragostirii este PEA (feniletilamina), care este asema-natoare amfetaminelor si se gaseste in ciocolata. Aceasta este una dintre substantele chimice care face inima sa palpite, mainile sa transpire, pupilele sa se dilate si sa dea „furnicaturi” in stomac. De asemenea, se degaja si adrenalina, ceea ce sporeste ritmul cardiac, dand vioiciune si sentimentul ca va simtiti excelent. Totodata, mai exista si endorfinele, care stau la baza sistemului imunitar si care vor vindeca ra-ceala. Cand va sarutati cu persoana iubita, creierul face o analiza chimica rapida a salivei fiecaruia si ia hotarari privitoare la compati-bilitatea genetica. Creierul femeii realizeaza de aseme-nea anumite determinari chimice in legatura cu starea sistemului imunitar al barbatului.
Toate aceste reactii chimice pozitive explica de ce indragostitii sunt mai sanatosi si mai putin predispusi sa se imbolnaveasca decat cei care nu sunt indragostiti.