Nemultumurile proprietarilor au fost semanate de… agricultura socialista

Scriam, nu demult, ca, la Baicoi, procesul de retrocedare a terenurilor catre fostii proprietari este atat de incurcat, de dificil si generator de nemultumiri, incat nimeni din actuala conducere a orasului nu s-ar incumeta sa spuna cand se va incheia si daca lumea va fi linistita. Pe seama situatiilor nefiresti, care s-au produs in anii de retrocedari la care au recurs administratiile ce s-au perindat dupa 1990, s-au facut multe glume, ultima, speculata insistent de presa, fiind aceea ca un gospodar din Baicoi are sufrageria in acest oras, iar bucataria in… Floresti! Si cum niciodata nu iese fum fara foc, vom prezenta cativa dintre factorii care au contribuit la vanzoleala terenurilor din perimetrul Baicoiului si al localitatii vecine: Comuna Floresti.
Mare parte a necazurilor in acest perimetru este generata de faptul ca, in prezent, o „limba” de pamant, lata de circa 150 de metri si lunga de vreun kilometru, ce margineste DN 1 (in zona unde se afla Hanul Romanesc si Motelul „Paralela 45”), este pe teritoriul administrativ al orasului Baicoi, desi lumea stie ca a apartinut Florestiului. Primarul Florestiului – David Eugen Eduard – este total nemultumit de situatie si vede in cei din Baicoi un permanent dusman. „Baicoienii au 200 de hectare de teren la noi si habar n-au de ele” – ne declara el, desi durerea cea mai mare ii vine de la un teren dintre calea ferata si DN1, care se afla tot pe harta cadastrala a Baicoiului. Despre „minunea” celor 200 de hectare „uitate”, viceprimarul din Baicoi – Nicolae Fecioru – ne-a spus ca este o exagerare, intrucat baicoienii ar avea, pe meleagurile Florestiului, doar 80 de hectare !?
La randul ei, dna Ancuta Stefanica – seful Serviciului Urbanism al Primariei Baicoi – ne declara, cu indicatorul pe harta cadastrala (foto 1): „Hotarul cu Florestiul este si pe calea ferata, si pe DN 1; pe hotar nu exista consemnata nicio constructie gospodareasca, iar limitele administrativ-teritoriale ale orasului au fost stabilite de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Prahova”. De partea cealalta a DN 1 si a caii ferate Ploiesti-Brasov, la Floresti, consilierul juridic al Consiliului Local – Marius Soare – ne declara despre acel mar al discordiei baicoiano-florestene: „Exista o minuta incheiata intre administratiile celor doua localitati – nr.5275, din 5 septembrie 2002 – prin care se recunoaste, intr-un fel, ca terenul de langa DN 1 a apartinut Florestiului si, ca atare, granita dintre cele doua localitati trebuie sa fie DN 1”. Altfel, dupa cum reiese din harta pe care o reproducem alaturat (foto 2), Aurel Stanescu, din Floresti, are aproape jumatate de hectar, (situata pe aceeasi sola), impartita in trei parcele dispuse intr-un varf de triunghi cadastral: una – la Baicoi, langa DN 1, a doua – la Floresti, iar in continuare, din nou la Baicoi! Iar cazul nu este singular, deoarece mai sunt inca 14 proprietari de teren care platesc impozitele cand la Baicoi, cand la Floresti sau, pentru a nu avea necazuri, platesc juma-juma!
Solutia in aceasta situatie de disputa dintre Baicoi si Floresti nu s-a putut rezolva intre forurile administrative ale celor doua asezari; si aceasta cu atat mai mult cu cat terenul de langa DN 1 este foarte valoros si, in perspectiva unor investitii mari, impozitele se vor varsa la primaria care administreaza respectivul teren. De asemenea, situatia este interpretata – la Floresti – ca fiind generata de vesnica origine baicoiana a primarilor de aici, care „trageau jarul terenurilor pe turta Baicoiului”, dupa cum, peste drum, la Baicoi, toata tevatura este pusa pe seama „grelei mosteniri din agricultura socialista”. Astfel, primarul orasului – Nicolae Spiridon – ne-a declarat textual: „Pomicola Baicoi (fosta unitate agricola fanion a judetului, care acumulase terenuri ale mai multor unitati administrative – n.n.) a fost a noastra si, ca urmare, ce terenuri am luat din patrimoniul acesteia, pe acelea le-am repartizat fostilor proprietari”. Dar tot primarul Spiridon avea sa puna punctul pe „i”, pana la urma: „Problema (disputa pentru terenuri dintre Baicoi si Floresti – n.n.) trebuie rezolvata cu Prefectura si cu Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pentru ca numai cu avizul acestor institutii se stabilesc limitele dintre localitati!”
Leon CHIRILA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorGHID NATURIST