Desi Campina nu este o statiune turistica, statutul de al doilea municipiu prahovean ar putea impune o oferta mai bogata de divertisment pentru localnici, ca si pentru turisti. Daca vizitatorii iubitori de arta si cultura ar putea fi multumiti de cele doua muzee memoriale foarte cunoscute in toata tara, dar si in afara granitelor ei (“B.P. Hasdeu” si “Nicolae Grigorescu”), amatorii de distractii cu cresteri de adrenalina (mai ales, acum, vara, in sezonul vacantelor si al concediilor) nu prea au ce alege. Discoteci nu exista in oras, tinerii campineni amatori ai acestor locatii fiind obligati sa le caute in comunele din jurul orasului. Drept este ca, in prezent, din ce in ce mai multi elevi si studenti prefera cluburile unde pot asculta o muzica buna, live sau inregistrata. Din acest punct de vedere, Campina are noroc cu Clubul Live, din incinta cladirii Casei Tineretului, frecventat adesea de mari formatii (romanesti, dar si din strainatate), de muzica de mare valoare, reprezentante ale unor genuri diverse: rock, pop, blues, jazz etc.
Cel mai rau sta, acum, localitatea la capitolul stranduri. Si, tocmai in aceasta vara, care se anunta mai caniculara ca oricand. Acum aproape patru decenii, Campina avea trei stranduri, dintre care unul acoperit (Strandul nr. 2), lucru cu care putine localitati din tara, de marimea ei, se puteau lauda, in acea perioada. Acum noua ani, strandul acoperit (cu intrega sa baza sportiva din dotare) a fost vandut de catre Electroutilaj SA unei firme private locale, pe doua miliarde de lei vechi; un chilipir ca atatea altele, din timpul marilor privatizari campinene. Noul proprietar a mai tinut strandul deschis, doi-trei ani, dupa care, baza a fost inchisa pentru renovari, care nici pana in ziua de azi nu s-au incheiat; si nici sperante de finalizare nu se intrevad. Strandul nr. 1, detinut, decenii intregi, de catre Institutul de Petrol si Gaze din localitate, care l-a administrat foarte bine, a fost unul dintre cele mai frumoase din zona. Construit de societatea «Astra Romana» in perioada interbelica, el avea, ca anexe sportive, terenuri de volei si tenis. Ba, tot ca parte a acestei baze, exista pe locul unde, pe la incepu-tul anilor ’60, a fost construita Casa de Cultura “Geo Bogza”, chiar un teren de fotbal dotat cu pista de atletism. Strandul 1, care a fost mandria orasului atatia ani, a fost vandut, de catre austriecii de la OMV, in 2006, impreuna cu motelul Petrom (se pare, pentru 100 de milioane de euro) unui investitor privat. Atat de privat, incat l-a inchis in aceasta vara, nemaidorind sa-l redea spre folosinta publica. Ba, ceea ce este si mai grav pentru localnici, se aude ca l-ar detona pentru a face pe locul sau un bloc, ca tot sunt in floare afacerile imobiliare in Romania.
Asa ca, in prezent, ramane deschis campinenilor doar Strandul nr.3, administrat de Casa Tineretului. Directorul institutiei, Florin Buda, a reusit, in ultimii doi ani, sa-l modernizeze si sa il faca mult mai atractiv. In incinta strandului exista un teren de minifotbal cu gazon artificial, dotat cu instalatie de nocturna, care a fost realizat cu sprijinul Federatiei Romane de Fotbal, in 2005, in cadrul unui program pentru popularizarea fotbalului printre copiii din intrega tara, subventionat de UEFA. Strandul are in dotare, de asemenea, o plaja cu nisip, de peste 100 de metri patrati, pe care a fost amenajat un teren de volei. „Strandul are toate avizele sanitare obtinute, deci, lumea poate veni linistita, din acest punct de vedere. La fiecare ora se iau probe de apa, pentru a se monitoriza gradul de clorizare al acesteia. Pentru cei mici avem si un bazin special, pe care l-am dotat, in aceasta vara, cu doua tobogane. Avem, de asemenea, un asistent medical, care poate acorda primul ajutor, in caz de nevoie, dar si o persoana angajata special pentru a-i supraveghea permanent pe cei din apa, cu atributii specifice unui salvamar”, ne-a declarat directorul Casei Tineretului.
Adrian BRAD