Pentru prahoveni, defuncta Steaua Mizil reprezinta una dintre echipele care a scris istorie in Prahova. In cazul localnicilor, echipa a ramas o amintire de care sunt mandri, fiindca pentru multi jucatori de fotbal care au jucat sau joaca in primul esalon fotbalistic al tarii – Liga I-a reprezentat un punct de lansare, iar unii oameni au considerat-o un „banc de proba” al Stelei Bucuresti. Azi, echipa nu mai exista, fiind desfiintata in vara anului trecut. In schimb, a ramas o istorie scrisa, pe o perioada de 12 ani de divizie secunda, timp in care a “arbitrat“ de multe ori lupta pentru promovare sau retrogradare.
Astfel, pe parcursul celor 12 ani petrecuti in cel de-al doilea esalon fotbalistic al tarii, formatia a disputat 408 partide, in care a inregistrat 192 de victorii, 46 de egaluri si a pierdut 170 de meciuri, avand un golaveraj de 599 de goluri marcate si 541 de goluri incasate. Imbatabila acasa, usor de invins in deplasare – asta se poate spune despre echipa mizileana, care, pe teren propriu a pierdut doar de 11 ori, a incheiat 12 meciuri la egalitate si a castigat 181 de partide din totalul de 204 meciuri jucate pe – candva cochetul – stadionul din Mizil, arena care era plina pana la refuz in acea perioada. Pe terenuri „straine” fara aportul infocatilor suporteri, Steaua Mizil a pierdut 159 de jocuri, 34 le-a incheiat la egalitate, inregistrand doar 11 victorii. Printre performantele atinse de aceasta grupare se afla si promovarea in Divizia B, in anul 1984, sau ajungerea in sferturile Cupei Romaniei, editia ’84-’85, cand a cedat in prelungirile partidei in fata Universitatii Craiova.
Jucatorii care au imbracat de cele mai multe ori tricoul echipei, in fosta Divizie B, sunt: Gabi Cosma cu 272 de prezente, Titi Gales (190), Viorel Goia (189) si Marian Stanciu (167). Golgheterii formatiei: Greaca Gica – cu 45 de goluri, Viorel Goia (43), Costel Lazar, Cristi Zmoleanu (ambii, 40 ), Titi Gales (35).
Daca antrenorii Bujor Halmageanu si Nita Ranceanu au realizat promovarea echipei in actuala Liga a II-a, pe la Steaua Mizil au trecut si antrenori celebri: Mihai Mocanu, Titi Dumitriu, Costica Moldoveanu, Florin Marin sau Vasile Aelenei.
Adrian Balaceanu este unul dintre jucatorii care s-a lansat in fotbalul mare de la aceasta formatie. El a ramas, cu sufletul, alaturi de echipa in perioada in care juca la alte formatii, hotarand sa revina, la finalul carierei, la Steaua Mizil, sa joace in Divizia D, pentru ca aici e casa lui. „Am venit aici in vara anului ’89 si am jucat la aceasta echipa pana in 1993, cand m-am transferat la Petrolul Ploiesti. Perioada petrecuta la Mizil a fost una frumoasa atat pe plan sportiv, cat si financiar.
Intrebat care sunt cei mai buni jucatori pe care i-a dat orasul, Adi Balaceanu a raspuns prompt: Gigi Aldea si Viorel Goia. De altfel, despre regretatul Gigi Aldea, majoritatea fostilor colegi de echipa spun ca a fost cel mai mare jucator mizilean de fotbal si ca era un talent innascut. In memoria lui Aldea se organizeaza, in fiecare vara, la Mizil un „patrulater” denumit “Cupa Gigi Aldea”.
Bogdan Barbieru