La Mecca a inceput, ieri, marele pelerinaj anual al Islamului, la care sunt asteptati peste doua milioane de credinciosi musulmani. Autoritatile saudite sunt in stare de alerta, pentru a evita repetarea tragediilor care au indoliat, in trecut, pelerinajul, dar si pentru a preveni eventuale atentate sau confruntari politice. In cetatea sfanta a Islamului au sosit peste 1.600.000 de pelerini din toata lumea, la care se vor alatura, potrivit estimarilor, 500.000 de sauditi. Cifrele reale ar putea fi si mai mari, deoarece unii musulmani vin la Mecca fara sa se inscrie oficial ca pelerini.
Guvernul saudit a luat toate masurile pentru a proteja uriasa multime impotriva accidentelor si a valurilor necontrolate de panica, soldate cu sute de victime in anii trecuti. Intre altele, a fost consolidat un pod unde s-au produs busculade tragice in 2004 si 2006. Fortele de securitate au in atentie si riscurile legate de prezenta liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad, care face si el pelerinajul in acest an.
Arabia Saudita, cu populatie majoritara sunnita, incearca sa stranga relatiile cu Iranul dominat de siiti, dupa o perioada de raceala provocata, in parte, de un masacru produs in 1987. Peste 400 de oameni au murit atunci, dupa reprimarea brutala a unei manifestatii a pelerinilor iranieni impotriva Statelor Unite si a Israelului.
Autoritatile locale ar putea avea probleme si cu asigurarea hranei pelerinilor. Prin traditie, acestia consuma mai ales carne de pui, dar guvernul saudit a fost nevoit sa sacrifice, in ultima luna, peste 4 milioane de pasari, din cauza aparitiei gripei aviare in crescatorii.