Ambasada SUA – atacata

Un grup de protestatari a declansat un incendiu in incinta ambasadei americane de la Belgrad, dupa ce a reusit sa patrunda in cladire. Protestatarii sarbi au atacat joi seara si un restaurant McDonald’s si au incendiat gheretele paznicilor si autoturisme din fata ambasadelor Germaniei, Canadei si Marii Britanii.
Cateva zeci de manifestanti au fost arestati de politisti, care au sosit in fata ambasadei americane din Belgrad. Ambasada americana era inchisa, iar politia nu asigura paza cladirii. Usile au fost smulse, incendiate si aruncate in ferestrele cladirii. Politia a intervenit ulterior si i-a dispersat pe manifestanti.
Protestatarii au aruncat hartiile si scaunele din incinta ambasadei pe fereastra. Unul dintre tineri a smuls un drapel american de la unul din balcoanele ambasadei si l-a inlocuit cu unul sarb.
Alti protestatari i s-au alaturat acestuia, lovind cu picioarele in pardoseala balconului in timp ce aproximativ 1.000 de manifestanti scandau „Serbia, Serbia”.
Circa 200 de politisti au sosit la fata locului ulterior, lovindu-i si arestandu-i pe unii dintre protestatari si dispersandu-i pe ceilalti.
Statele Unite au protestat oficial si au considerat actiunea “intolerabila”.

Ciocniri cu fortele de ordine

Ieri, protestatarii din Kosovska Mitrovica s-au confruntat cu fortele de ordine, in timpul demonstratiei din partea sarba a orasului. Sarbii din orasul kosovar au demonstrat, ieri, pentru a sasea zi consecutiv impotriva independentei regiunii. Joi seara, mitingul din Belgrad a degenerat in violente, soldate cu un mort si 130 de raniti.
Miile de manifestanti au demonstreat in apropierea podului care separa comunitatile sarba si albaneza din localitate. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i impiedica pe demonstrantii sarbi sa ajunga in partea albaneza a orasului.
Sute de politisti au fost mobilizati pentru a tine situatia sub control.
Sarbii din Mitrovica au anuntat proteste zilnice, care incep la ora 12.44, pentru a cere respectarea rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate in privinta Kosovo.
Consiliul National al PSD a votat proiectul de rezolutie care prevede organizarea de alegeri anticipate.

Sarbii bosniaci au in vedere o posibila secesiune

Parlamentul Republicii Srpska a decis, joi seara, ca entitatea sarbilor bosniaci „are dreptul” de a se separa de Bosnia, daca ONU si o majoritate a tarilor Uniunii Europene recunosc independenta Kosovo. „Daca un numar semnificativ de membri ONU, in special membri ai UE, recunosc independenta Kosovo (…), Adunarea considera ca este vorba despre un precedent in recunoasterea dreptului de autodeterminare, a celui de secesiune”, se arata intr-o rezolutie aprobata de majoritatea covarsitoare a membrilor Parlamentului sarbilor din Bosnia. „Intr-o astfel de situatie, Republica Srpska apreciaza ca are dreptul sa organizeze un referendum pentru a-si decide statutul”, adauga textul rezolutiei.

Bilantul violentelor

O persoana a fost ucisa si alte 130 ranite, dintre care 52 de politisti, in timp ce alte 192 de persoane au fost arestate in urma violentelor de la Belgrad, izbucnite dupa protestele fata de independenta Kosovo, a anuntat, ieri, politia. Un cadavru carbonizat a fost descoperit la ambasada Statelor Unite, al carei sediu a fost incendiat de protestatari, potrivit unui comunicat al politiei, care a precizat ca va fi efectuata autopsia pentru a fi determinata cauza decesului. Oficiali din cadrul ambasadei au precizat ca nu este vorba despre unul dintre angajatii sai. Opt ambasade – Statele Unite, Turcia, Croatia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Bosnia-Hertegovina si Canada – au fost avariate, dar si 90 de magazine si mai multe automobile, potrivit comunicatului. „Politia a actionat in conformitate cu competentele sale si a luat toate masurile necesare pentru a proteja institutiile si cetatenii”, mai scrie in comunicat. Violentele care au izbucnit in centrul orasului Belgrad au avut loc in cadrul unei manifestatii in masa, organizata pentru a protesta fata de proclamarea independentei Kosovo.

Ministrii Apararii din UE: Situatia din Balcani e sub control

Ministrii Apararii din Uniunea Europeana, care s-au reunit in Slovenia, sunt de parere ca situatia din zona Balcanilor este sub control. Demnitarii europeni considera ca nu exista riscul unor noi violente in Kosovo dupa declararea independentei. Reuniunea ministrilor a avut loc chiar in timpul incidentelor de la Belgrad si de la granita dintre Serbia si Kosovo. Ministrii apararii din U.E s-au intalnit in Slovenia chiar in timp ce la granita dintre Serbia si Kosovo aveau loc incidente violente. Ministrii de externe au discutat si despre elaborarea unui plan de a antrena fortele de securitate din Kosovo. Primii vor fi pregatiti cei 3000 de membri ai fortei de interventie din Kosovo, care vor inlocui fortele NATO din regiune. Uniunea Europeana are 2500 de soldati stationati din 2004 si in Bosnia, unde sarbii din regiunea autonoma Republica Srpska vor sa declare independenta.

Rusia, acuzata ca nu este cooperanta

Rusia se dovedeste „putin cooperanta” in ceea ce priveste violentele care s-au produs dupa declaratia de independenta a Kosovo, a declarat, ieri, un inalt responsabil american, care s-a abtinut insa sa acuze Moscova de amplificarea tensiunilor.
„Rusii au o politica destul de cinica”, a declarat numarul trei din Departamentul de Stat, Nicholas Burns, pentru postul de televiziune Fox, a doua zi dupa atacurile vizand unele ambasade la Belgrad, printre care cea a Statelor Unite, de catre manifestanti sarbi care se opun independentei Kosovo. „Nu se afla in Kosovo, nu fac nimic pentru a-i ajuta pe kosovari. Raman, in concluzie, in retragere si sunt in general prea putin cooperanti”, a adaugat el, evitand sa raspunda direct unui jurnalist care il intrebase daca Rusia amplifica tensiunile din Serbia.
Ambasada Statelor Unite la Belgrad a decis, dupa consultari cu Departamentul de Stat, sa retraga personalul neesential al misiunii diplomatice din capitala sarba.