Statele Unite si Marea Britanie au facut apel la Serbia sa revina asupra deciziei de organizare de alegeri municipale in enclavele sarbe din Kosovo, au declarat o serie de diplomati.
La incheierea reuniunii Consiliului de Securitate, la care au participat presedintele sarb Boris Tadici si premierul kosovar Hashim Thaci (foto), ambasadorul american la ONU, Zalmay Khalilzad, a apreciat ca organizarea acestor alegeri „nu va ajuta”.
„Credem ca aceste alegeri nu trebuie sa aiba loc (…) ele vor fi ilegitime”, a adaugat oficialul american. Ambasadorul britanic la ONU, John Sawers, a precizat ca organizarea alegerilor „pe baza etnica va fi un factor de diviziune si nu va fi un demers util”.
„Ne asteptam ca Serbia sa revina asupra deciziei sale de organizare a alegerilor pe baza etnica in interiorul Kosovo”, a declarat Sawers.
Belgradul a decis organizarea de alegeri in Kosovo in luna mai, in paralel cu scrutinele din Serbia, tratand astfel noul stat, independent din februarie, in continuare ca pe o provincie sarba si sfidand autoritatile ONU care administreaza teritoriul.
Comisia Electorala Sarba (RIK) a anuntat ca alegerile legislative si municipale, programate sa aiba loc in Serbia la 11 mai, vor avea, de asemenea, loc in cele 23 de municipalitati din Kosovo unde populatia sarba este majoritara.
Misiunea ONU din Kosovo (MINUK) este singura abilitata sa organizeze alegeri in Kosovo.