* A fost suplimentat numarul de candidati admisi in magistratura !
Duminica, 13 aprilie, s-a desfasurat, la Institutul National de Magistratura (INM) proba scrisa pentru admiterea in sistemul judiciar. La concursul pentru ocuparea functiilor vacante la judecatorii si parchetele arondate acestora s-au inscris 287 de candidati pentru functia de judecator si 369 pentru a deveni procurori.
In urma rezultatelor obtinute de catre aspiranti, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat suplimentarea numarului de posturi cu inca 45 ! Astfel, daca initial erau accesibile pentru concurs un numar de 80 de posturi (50 la judecatorii si 30 la parchete), numarul acestora a crescut la 125, lucru care presupune admiterea a inca 15 judecatori si 30 de procurori in sistem.
Revenind la rezultatele surpriza ale probei scrise, de remarcat faptul ca, dintre cei 287 de aspiranti la functia de judecator, 100 au luat note de peste 7, in timp ce, la procurori, din 369 de pretendenti, 97 au avut minimum nota 7.
Fapt este ca, in anuntul initial, in Prahova nu era liber niciun post de judecator, iar pe raza Parchetului – numai trei ( Ploiesti, Racari si Gaesti). In urma hotararii Plenului CSM, nu este exculs ca si la instantele prahovene sa fie alocate unul-doua posturi ( sau suplimentate, la parchete ), acest lucru urmand a fi stabilit dupa Sarbatorile Pascale.
Bonusul de inca 45 de locuri se justifica nu doar prin pregatirea foarte buna a candidatilor, ci si ca urmare a faptului ca, recent, a fost scoasa proba interviului pentru accederea in magistratura, ceea ce a creat un culoar favorabil aspirantilor la a imbraca roba de magistrat. Asadar, ziua de 13 a lui aprilie n-a fost cu ghinion, iar faptul ca CSM a decis marirea numarului de locuri in Saptamana Mare poate fi, sau nu, o coincidenta…
(F.T.)