Rapitorii directorului companiei Alumil cer 30 de milioane euro drept rascumparare
Rapitorii presedintelui si directorului general al companiei Alumil, Giorgios Milonas, au cerut 30 de milioane de euro in schimbul eliberarii sale, au anuntat surse din politia greaca. Rapitorii, care au confirmat cererea de rascumparare printr-un apel telefonic anonim, au acordat familiei omului de afaceri termen de o saptamana pentru a face rost de bani.
Cererea de rascumparare a fost gasita in masina lui Giorgios Milonas.
Politia verifica posibila implicare in aceasta rapire a unui cunoscut infractor grec, Vasilis Paleokostas, care in urma cu doi ani a reusit sa evadeze din inchisoarea de inalta securitate Korydallos, situata intr-o suburbie a Atenei.
Vasilis Paleokostas, ajutat de fratele sau Nikolas, a rapit in anul 1995 un important om de afaceri, Alexandros Haitoglou, eliberat dupa ce familia sa a platit o rascumparare de 734.000 de euro.
Giorgios Milonas, in varsta de 49 de ani, a fost rapit, in noaptea de luni spre marti, de trei persoane inarmate si cu fetele acoperite de cagule, pe cand se afla la bordul masinii sale. Rapitorii au obligat-o pe sotia lui Milonas sa coboare din masina, dupa care l-au dus pe omul de afaceri catre o destinatie necunoscuta.
Autovehiculul a fost gasit putin mai tarziu in parcarea unui supermarket, iar la bord se aflau telefonul mobil si ceasul victimei.
In Salonic si in tot nordul Greciei au fost instalate blocaje rutiere. De asemenea, politia a cerut controale la frontierele cu Macedonia, Bulgaria si Albania.
Giorgios Milonas este presedintele si directorul general al companiei Alumil, prezenta, pe langa Grecia, in Balcani, inclusiv in Romania, Orientul Mijlociu si Africa. Alumil controleaza 55,9% din titlurile companiei romanesti Alumil Rom Industry.
Actiunile Alumil Rom Industry au fost suspendate deja de la tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce o actiune similara a fost luata si la Bursa din Atena cu titlurile Alumil.

Primele discutii oficiale China – Taiwan

O delegatie din Taiwan a plecat ieri dimineata spre China pentru a participa la primele discutii oficiale intre cele doua parti dupa 1999.
Discutiile reprezinta primul pas din planul noului lider taiwanez Ma Ying-jeou, de a imbunatati relatiile cu regimul de la Beijing.
Delegatia taiwaneza este formata din 19 persoane, incluzand doi viceministri. Se asteapta ca discutiile sa se concentreze pe relatiile economice dintre cele doua parti.
Taiwanul s-a separat de China in urma razboiului civil din 1949.

Europa – imn national pentru Kosovo
Parlamentarii din Pristina aveau programat ieri sa aleaga imnul Kosovo dintr-o lista de trei cantece ramase in urma unui concurs.
Cele trei cantece au fost stabilite in cadrul unei competitii la care au participat peste 130 de melodii. Cantecul ales este o melodie fara cuvinte, intitulata Europa. Autorul va fi rasplatit cu un premiu in valoare de 10.000 de euro. Liderii Kosovo au declarat ca imnul national trebuie sa fie adoptat inainte de sfarsitul acestei saptamani, cand intra in vigoare Constitutia provinciei.
Concursul pentru alegerea imnului national a fost lansat dupa ce Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia, la 17 februarie.


La Beijing, se inaspreste legislatia
in domeniul constructiilor

China a anuntat ca, in urma cutremurului devastator din provincia Sichuan, va inaspri legislatia in domeniul constructiilor.
Potrivit unui decret emis de guvernul chinez, primul dupa un eveniment de acest gen, scolile, spitalele, garile si celelalte cladiri din domeniul public vor trebui refacute in conformitate cu cele mai stricte standarde. In plus, orice persoana suspectata ca ar lua sau ar da mita va fi trimisa in judecata.

Patriarhul Constantinopolului se amesteca in conflictul cu Biserica Ortodoxa Romana
Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului i-a trimis o scrisoare Patriarhului Moscovei si intregii Rusii, Aleksei al II-lea, in care exprima pozitia Bisericii ortodoxe a Constantinopolului fata de decizia Bisericii Ortodoxe Romane de infiintare a eparhiilor ei pe teritoriul canonic al Patriarhiei moscovite. Patriarhul Bartolomeu subliniaza in epistola lui ca infiintarea de noi eparhii nu se poate baza pe premise cu caracter nationalist.
In opinia Patriarhului, „de fiecare data cand motive spirituale de creare de noi eparhii si alte structuri bisericesti au fost incalcate, imediat sau ceva mai tarziu au aparut probleme”, care s-au dovedit extrem de dificil de rezolvat ulterior. Solutionarea unor astfel de disensiuni, estimeaza Patriarhul Bartolomeu, este posibila doar pe baza ecleziastica, prevazuta de sfintele canoane, alte rezolvari alternative fiind imposibil de gasit.
In incheierea scrisorii sale, Patriarhul Bartolomeu isi exprima speranta ca pacea dintre Bisericile Romana si Rusa va fi restabilita.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLumea in care traim
Articolul următorEUROPAREREA MEA