Ramasitele tareviciului Alexei – identificate de Parchetul Rus

Testele ADN au confirmat ca ramasitele umane descoperite in 2007 in regiunea Ekaterinburg (Urali) apartin tareviciului Alexei si printesei Maria, sora acestuia, asasinati impreuna cu toata familia imperiala rusa in urma cu 90 de ani.
Parchetul a confirmat ca „rezultatele stiintifice obtinute in urma analizelor ADN (…) confirma ipoteza” potrivit careia ramasitele umane apartin fiului si uneia dintre cele patru fiice ale ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea.
Ramasitele celorlalti membri ai familiei Romanov – tarul Nicolae al II-lea, sotia sa, Aleksandra si cele trei fiice, Olga, Tatiana si Anastasia, gasite intr-o groapa comuna din Ekaterinburg, in 1991, au fost identificate oficial in 1998 de guvernul rus. Nicolae al II-lea, sotia sa Aleksandra si cei cinci copii ai lor au fost luati prizonieri si apoi executati de CEKA, politia politica a lui Lenin, pe 17 iulie 1918, la Ekaterinburg. Tarul si familia sa au fost canonizati de Biserica ortodoxa rusa in august 2000.
Scheletele descoperite in 1991 au fost inhumate in iulie 1998, la Sankt Petersburg, pe fondul unei ample polemici asupra autenticitatii lor.
O echipa de cercetatori de la Universitatea americana Stanford (California) si cercetatorii japonezi reevalueaza in prezent identificarea oficiala a ramasitelor membrilor familiei tarului Nicolae al II-lea. In cursul acestei saptamani vor avea loc in Rusia o serie de evenimente care vor marca implinirea a 90 de ani de la asasinarea familiei imperiale ruse.

Intalnire la nivel inalt, pentru negocieri in dosarul nuclear

Un diplomat american de rang inalt se va intalni cu oficiali iranieni la Geneva, la sfarsitul acestei saptamani, pentru discutii pe tema programului nuclear al Teheranului, potrivit presei americane. Subsecretarul american de Stat pentru Afaceri Politice, William J. Burns, va asista la o intrevedere, la Geneva, intre Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, si negociatorul nuclear iranian, Said Jalili.

“Razboiul Rece” ameninta, inca, aviatia civila

Stocurile de lansatoare de rachete ramase de pe timpul “Razboiului Rece” in tari din centrul si estul Europei, inclusiv in Romania, reprezinta o amenintare pentru companiile aeriene, iar diplomatii americani depun eforturi pentru distrugerea armelor de acest fel. Expertii estimeaza ca exista mii de lansatoare de racheta, de vanzare, la negru, iar aviatia civila nu are niciun instrument pentru contracararea amenintarii.
Potrivit datelor existente, in perioada 1978 – 1999, peste 40 de avioane de pasageri au fost atacate cu rachete portabile, iar 600 de persoane au murit dupa prabusirea a 25 de aeronave.
Desi dupa incheierea “Razboiului Rece” numarul acestor arme s-a diminuat, analistii avertizeaza ca exista un risc ridicat ca lansatoarele de racheta sa ajunga in mainile teroristilor. „Stocurile de arme necontrolate raman o problema; depunem eforturi intense pentru a ne asigura ca pericolul este tratat cu seriozitate”, declara Lincoln Bloomfield, un oficial din cadrul Departamentului de Stat.
Potrivit datelor oficiale, in intreaga lume au fost fabricate 500.000 de lansatoare de racheta. Bloomfield crede ca 90 la suta din aceste arme sunt sub control, dar restul sunt in tari care nu dispun de resursele necesare pentru a le monitoriza.
Dupa atacul esuat care a vizat in 2002 o aeronava israeliana in Kenya, Statele Unite au negociat cu 25 de tari pentru distrugerea a peste 26.000 de lansatoare de rachete. Alte 95 de tari au fost de acord sa garanteze securitatea stocurilor existente.
Multe tari aflate, in trecut, in sfera de influenta a URSS au stocuri importante de astfel de arme, in principal Bulgaria, Polonia, Romania, Serbia, Muntenegru si Ucraina, care au acceptat, de curand, sa participe la un proiect de distrugere a armamentului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLUMEA IN CARE TRAIM
Articolul următorO repetitie utila