Se va infiinta un centru pentru primirea urgentelor
Conducerea Spitalului de Ortopedie si Traumatologie Azuga si-a propus ca, in urmatoarele trei luni, sa termine de amenajat un spatiu necesar infiintarii unui Centru de Primiri Urgente (CPU). Dintr-un total de 1,9 miliarde lei vechi, ceruti de Spital, Consiliul local a eliberat de la buget, luna trecuta, 550 milioane lei vechi. Edilii promit ca, dupa 1 ianuarie 2007, cand se va intra intr-un alt exercitiu bugetar, vor fi in masura sa plateasca si restul banilor.
Initiativa realizarii acestui centru apartine medicului anestezist Lidia Rasnoveanu (foto dreapta), director al Spitalului din Sinaia intre anii 1996 si 2003, initiator al unui centru similar la Busteni – intre timp inchis – si, de anul trecut, medic al spitalului din Azuga. Lidia Rasnoveanu declara ca „Medicina de urgenta este printre cele mai noi specializari introduse in sistemul sanitar din Europa, ea aparand si extinzandu-se dupa anii 1990. In Romania, medicina de urgenta este inca la inceput. Printr-un program cu finantare externa, la nivel de judete se vor construi 62 de CPU. Se apreciaza ca Centrele de Primiri Urgente sunt printre cele mai costisitoare servicii spitalicesti, si, din aceasta cauza, ingrijirea bolnavilor in primele ore de la producerea traumatismelor va deveni o obligatie a statului”, spune medicul. „CPU pe care noi intentionam sa-l punem pe picioare la Azuga nu face parte din reteaua celor 62, ci doar se alatura acestui sistem. El se bazeaza pe un proiect propriu: aparatura medicala am obtinut-o eu insami, cu fonduri neguvernamentale, iar banii pentru amenajarea spatiului speram sa-i primim de la Consiliul local Azuga. Principalul atu al Spitalului de Ortopedie Azuga in vederea infiintarii Centrului de Primiri Urgente consta in aceea ca este bine cotat: avem pacienti din toata tara – Brasov, Buzau, Braila, Galati – deoarece medicii care lucreaza aici sunt recunoscuti ca foarte buni profesionisti. In al doilea rand, majoritatea bolnavilor pe care-i ingrijim sunt, mai ales, persoane de varsta a treia. Asta inseamna ca exista un risc permanent din partea lor de a aparea complicatii medicale cardio-vasculare, pulmonare, etc. Prin urmare, un CPU ne-ar putea ajuta sa facem fata acestor situatii limita, pentru ca am avea un corp profesional extins, nu doar ortopedisti, asa cum se intampla in momentul acesta. Acestea sunt argumentele forte pentru care Ministerul Sanatatii a aprobat constituirea Centrului. In viitor, toate CPU din tara vor fi asezate pe trepte ierarhice, de la 1 la 4, in functie de profilul spitalelor la care sunt arondate. Deoarece Spitalul Azuga nu are decat o specializare – cea de ortopedie, CPU de aici va fi plasat pe treapta a patra, adica in cadrul sau se va face doar stabilizarea bolnavului, se va pune un diagnostic exact si se va decide la ce spital va fi transportat pacientul mai departe. In limbajul doctorilor, timpul care se scurge intre traumatism si stabilizarea unui pacient se numeste «ora de platina»”, explica Lidia Rasnoveanu.
Consiliul local a dat mai putin decat a luat
La randul sau, Consuela Ciors (foto stanga), managerul spitalului incepand cu 1 iunie 2006, spune ca CPU ar aduce bani de la Casa Asigurarilor de Sanatate, ceea ce, pentru un spital care are mare nevoie de finante, inseamna foarte mult. Profitand de acest moment, conducerea Spitalului de Ortopedie din Azuga doreste sa deschida si o sectie de ambulatoriu, sectie pentru a carei functionare detine aprobare de cativa ani. „Desi in registrul de garda inscriem, zilnic, 80-100 de pacienti, nu primim nici un ban pentru ingrijirea lor. Consumam materiale medicale, insa acestea nu ne sunt decontate de catre Casa Asigurarilor de Sanatate”, a explicat managerul institutiei medicale. Banii obtinuti in urma functionarii CPU si a sectiei de ambulatoriu ar permite spitalului sa-si renoveze pavilioanele in care functioneaza.
„In 2003, Sanepidul a inchis spatiul unde functiona sectia de recuperare, iar conducerea de la acea vreme a spitalului a fost constransa sa mute aceasta sectie in pavilionul central. Pentru a reveni la situatia initiala, anul trecut, s-a facut un proiect de renovare a spatiului inchis de Sanepid, in urma caruia trebuia sa primim 1,25 miliarde lei vechi de la Consiliul local si 3,75 miliarde de la Guvern. Consiliul local ne-a pus la dispozitie acesti bani incepand cu 1 ianuarie 2006, insa, pentru ca restul sumei nu a sosit de la Guvern, proiectul a fost anulat. Am fost insa deranjati ca, la 30 iunie 2006, membrii Consiliului local ne-au retras banii pe care ni-i eliberasera pentru acel proiect, fara sa ne intrebe daca nu cumva am avea si alte proiecte pentru care sa-i cheltuim. Pentru acest CPU, noi cerusem 1,9 miliarde de lei vechi, insa dansii ne-au oferit numai 550 de milioane, mult mai putin decat suma pe care ne-au retras-o cu trei luni in urma. Legea spune ca Primaria si Consiliul local trebuie sa ajute cu bani spitalele aflate in administrare proprie, dar nu mentioneaza cu cati bani. Or, reparatii capitale la acest spital nu s-au mai facut din anul 1974. S-au facut doar mici interventii menite sa ne permita functionarea de pe-o zi pe alta”, a mai adaugat directorul spitalului. Centrul pentru Primiri Urgente va fi amenajat intr-un loc unde, in prezent, se afla farmacia spitalului. Potrivit Consuelei Ciors si Lidiei Rasnoveanu, el va fi deschis peste trei luni. Pentru zona alpina a Vaii Prahovei, acest CPU va permite ca urgentele sa fie distribuite intre Azuga si Sinaia, Spitalul din Sinaia avand, de asemenea, un Centru de Primiri Urgente.
Ionut STANESCU