• Trei persoane au ajuns la spital, una fiind internată la Terapie Intensivă

Ana Maxim
Violeta Stoica

Trei persoane din Poiana Câmpina s-au îmbolnăvit de botulism, după ce au consumat pește afumat vidat și salată de sfeclă roșie preparată în casă. Este vorba despre o femeie, fiica acesteia și o vecină a celor două, care au mâncat împreună aceleași alimente. Spitalul Județean de Urgență Ploiești a anunțat, pe 25 noiembrie, Direcția de Sănătate Publică Prahova de faptul că trei pacienți sunt suspecți de botulism și au fost constituite două echipe alcătuite din medici epidemiologi și inspectori sanitari care au inițiat o anchetă epidemiologică aflată încă în desfășurare. Una dintre paciente a fost internată la secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, iar celelalte două au fost internate la secția Boli Infecțioase a aceluiași spital. În prezent, starea lor este stabilă, potrivit precizărilor reprezentanților DSP Prahova. Cele trei persoane au acuzat mai multe simptome: disfagie ( dificultate la înghițire), uscăciunea mucoaselor, tulburări de vedere, vertij, vărsături, diaree.
DSP a anunțat imediat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, telefonic și prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, în scopul luării măsurilor obligatorii după ce a constatat care sunt alimentele care ar fi putut provoca boala.
Alimentele suspecte au fost ridicate de la domiciliul consumatorilor, iar probele au fost înaintate către DSVSA Prahova. Pe de altă parte, de la pacienți au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii diagnosticului, acestea au fost prelucrate în laboratorul DSP Prahova și trimise către Institutul Național Cantacuzino. Totodată, Direcția de Sănătate Publică a solicitat la UNIFARM serul antibotulinic, necesar instituirii terapiei specifice. Fiolele necesare au fost livrate tot în data de 25 noiembrie.
Mihai Terecoasă, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, a declarat că – în urma analizelor de specialitate efectuate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică București – a fost confirmată prezența toxinei botulinice în proba de file de păstrăv afumat.
“Vineri, au fost recoltate probe de la locuința din Poiana Câmpina în care cele trei persoane au consumat din caserola vidată cu pește afumat. În afară de probele de pește, au mai fost ridicate și probe de tobă, de slănină de porc și salată de sfeclă roșie preparată în casă, însă, deocamdată, nu s-au primit buletinele de analize decât pentru peștele afumat cu confirmarea prezenței toxinei botulinice. Pentru celelalte probe prelevate, încă nu am primit rezultatele finale ale analizelor de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică București.
Pe de altă parte, am verificat la magazinul de la care a fost cumpărată caserola cu păstrăv afumat dacă mai există produsul respectiv și nu s-a mai găsit din lotul care apărea pe caserola de la domiciliul din Poiana Câmpina. Trebuie menționat că pe caserola cu păstrăv afumat din care s-au recoltat probe nu apărea termenul de valabilitate, ci doar numărul lotului. Am prelevat probe și dintr-un alt lot care exista în magazin pentru analize”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul executiv al DSVSA Prahova.
În general, toxina botulinică poate apărea în ambalaje vidate, dacă operațiunea de vidare nu este executată corect. Deseori, conservele care conțin alimente cu toxină botulinică pot prezenta o ușoară bombare a capacului.