Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au dispus ca, începând de astăzi și până în data de 4 decembrie, pentru menținerea unui grad ridicat de siguranță pentru cetățeni, la nivel național să fie mobilizați, zilnic, peste 23.000 de angajați ai instituției. În plus, o atenție deosebită va fi acordată manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României, de mâine, când vor fi organizate 257 de evenimente publice în 204 localități din țară, la care este preconizată participarea a aproximativ 255.000 de persoane.
Dintre cei 23.000 de angajați ai MAI, peste 7.200 sunt din cadrul Jandarmeriei, aceștia asigurând, în patrule mixte (polițist – jandarm) sau în echipaje alcătuite din angajați ai aceleiași instituții, zonele cu potenţial risc criminogen.
Conform unui comunicat al Poliției Române, aproape 9.000 de oameni ai legii (în special de la Poliția Rutieră) vor fi dislocați în zona stațiunilor de pe Valea Prahovei, atât pentru prevenirea și descurajarea comiterii de infracțiuni, cât și pentru asigurarea fluenței traficului rutier. În acest context, și Inspectoratul General de Aviație pune la dispoziție mai multe elicoptere,care vor supraveghea traficul rutier pe DN 1, Autostrada Soarelui și alte drumuri cu trafic intens.
Și reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) sunt prezenți, zilele acestea, la datorie, aproximativ 5.000 de pompieri acordând o atenție sporită zonelor de desfășurare a activităților organizate în spațiul public, unde se preconizează prezența unui număr mare de persoane. De asemenea, pompierii sunt pregătiți să intervină și în cazul apariției unor situații de urgență cauzate de condițiile meteorologice.
Acțiunile desfășurate de structurile MAI vor fi monitorizate și coordonate de către Centrul Național de Conducere Integrată, care funcționează 24 de ore din 24 la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.