Petre Apostol

Pornind ca o simplă pasiune în urmă cu mai bine de opt ani, la iniţiativa actualei antrenoare şi arbitre Liliana Băescu, secţia de gimnastică ritmică de la Clubul Sportiv Municipal Ploieşti a ajuns la un nivel înalt de performanţă.
Pe lângă cele 36 de medalii obţinute la competiţii oficiale naţionale şi internaţionale, actuala lideră a secţiei, Denisa Stoian, a fost prezentă la Campionatele Europene de junioare, secţia ploieşteană având-o în calcule pentru convocare şi pe Livia Harcan. În plus, forul naţional, condus de preşedintele Irina Deleanu, a desemnat-o pe tânăra gimnastă ploieşteană să reprezinte România la Jocurile Olimpice de Tineret, programate, anul viitor, la Buenos Aires, în Argentina.
Însă, secţia riscă să se destrame, din cauza situaţiei existente la CSM Ploieşti, care, din nefericire, este departe de a se soluţiona. Astfel, în vreme ce Liliana Băescu, antrenor coordonator, este doar voluntar (deşi nu mai are, în prezent, niciun document oficial în acest sens), celelalte două componente ale colectivului tehnic, antrenoarea Simona Puiu şi coregrafa Tatiana Dor, nu mai au de câteva luni bune raporturi contractuale cu CSM Ploieşti, deşi şi-au continuat activitatea în mod normal.
Acestea nu au acceptat să realizeze contracte pe Persoană Fizică Autorizată, conform deciziei luate la nivelul conducerii clubului la începutul anului pentru toate secţiile (care s-a dovedit a fi nelegală, în cele din urmă), activând cu contracte de prestări servicii, care, însă, s-au încheiat la finalul lunii iunie. Iar cele două reprezentante ale clubului, pe lângă faptul că nu au fost plătite pentru ultimele luni din înţelegerea avută cu CSM, din iulie au rămas fără contract.

Proiect pentru promovarea oraşului, cu bani de acasă

În plus, antrenoarea Simona Puiu, curtată de forul naţional pentru a pregăti gimnastele din lotul României, se află într-o situaţie şi mai complicată, în urma derulării proiectului „Ploieştiul, pe harta gimnasticii ritmice internaţionale”, realizat cu fonduri nerambursabile alocate pentru activităţi non-profit. Clubul Sportiv Municipal Ploieşti şi-a dat acordul, prin semnătura directorului, pentru desfăşurarea acestui proiect, instituţia fiind, însă, nevoită să asigure o parte din suma necesară derulării proiectului. Iar aportul clubului în proiect a fost asigurat, cel puţin pe hârtie, din salariul antrenoarei Simona Puiu până la finalul anului.
Dar, cum antrenoarea ploieşteană nu a mai fost plătită, nici contract neavând în acest moment, a fost nevoită să se împrumute 10.000 de lei pentru a asigura continuarea proiectului, situaţie în care a ajuns, din nou, după alte luni în care clubul nu şi-a respectat obligaţiile.
Ajunsă într-un moment critic al existenţei secţiei, antrenoarea coordonatoare Liliana Băescu a luat chiar iniţiativa de a realiza o campanie de strângere de fonduri printr-o platformă alternativă (gogetfunding.com – Let Rhythmic Gymnastics be alive in Ploieşti!). Până ieri, se strânseseră deja 21% (1.050 euro) din suma ţintă de 5.000 de euro.

Memoriu către Consiliul Local

Părinţii gimnastelor de la CSM Ploieşti au alcătuit un memoriu care a fost înaintat, ieri, reprezentanţilor Consiliului Local, în care au prezentat situaţia secţiei, dar şi refuzul conducerii clubului de a prelungi contractele antrenoarei Simona Puiu şi coregrafei Tatiana Dor.
„Deşi au fost realizate numeroase demersuri la conducerea clubului pentru rezolvarea acestei situaţii neplăcute, răspunsul este cvasi-unanim: nu ţine de noi, nu se poate. Doar marea pasiune a acestor trei doamne şi respectul faţă de munca asiduă a copiilor noştri au făcut ca ele să nu renunţe până acum, având în vedere modul în care sunt tratate de persoanele care ar trebui să le ajute şi să le susţină. Este de neconceput să renunţăm acum şi să se desfiinţeze această secţie care funcţionează de opt ani şi în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea tinere talentate care şi-au făcut – şi îşi fac – datoria de sportivi faţă de oraşul lor, punând Ploieştiul pe harta gimnasticii ritmice din România, şi nu numai”, se specifică, printre altele, în memoriul comitetului de părinţi.

Două sportive, printre cele mai valoroase gimnaste ale ţării

Munca antrenoarelor şi a sportivelor, deopotrivă, se vede şi în clasamentul celor mai valoroase gimnaste din ţară, întocmit de Federaţia Română de Gimnastică Ritmică şi anunţat luni seară. Iar printre cele 11 sportive desemnate de Comitetul Executiv al forului naţional se numără două gimnaste de la CSM Ploieşti: Denisa Stoian şi Miruna Ciocîrlan.
Născută la 14 martie 2003, Denisa Alexandra Stoian se află la al treilea an consecutiv în care a fost nominalizată printre cele mai valoroase sportive ale României la gimnastică ritmică, fiind medaliată la competiţii internaţionale, desfăşurate în Grecia, Belgia, Iaşi, precum fiind şi vicecampioană naţională cu echipa ploieşteană.
Miruna Ioana Ciocîrlan este născută la data de 23 septembrie 2004 şi este campioană naţională cu echipa şi vicecampioană la individual compus, precum şi la cerc, câştigând, de asemenea, medalia de argint la Cupa României şi urcând pe podium la turnee internaţionale în Belgia şi la Iaşi.
Cea mai valoroasă sportivă din gimnastica ritmică românească a fost desemnată, în mod normal, Ana Luiza Filiorianu (CS Olimpia Bucureşti), reprezentanta României la Jocurile Olimpice de la Rio.