Florin Tanasescu
După cum pentru obținerea unui credit bancar se cer întrunite anumite condiții, tot așa, pentru obținerea unui vot, candidații trebuie să aducă niște dovezi trombonitoare, care să-l sprijine în obținerea unui mandat de parlamentar.
Redăm mai jos condițiile de creditare ale Elenei Udrea, ale lui Nicușor Dan, Liviu Dragnea și ale oricui “nimerit” pe teritoriul României, care vrea să inducă un suflu occidental poporului cu palmele bătucite de coarnele de la plug.
În primul rând, aspirantul la un fotoliu de parlamentar trebuie să aibă un cont curent la candidaturi, în sensul că trebuie să aibă stagii vechi pe lista partidului/partidelor. Adică să fie vizibil din ’90 încoace pe scena politică. Au drept de creditare înaintea altora cei care apar mai des în emisiuni la dezbaterile televizate.
Creditul – adică votul – se poate da și persoanelor fizice cu cetățenie română de sex feminin, vaccinate, cum ar fi Clothilde Armand de România, chiar dacă nu știe momentul în care s-a introdus locomotiva cu abur în România sau care oraș a fost luminat de bec, prima dată, în Europa.
În funcție de nivelul veniturilor nete rămase după tunurile date cu fondurile europene – care se constituie drept garanții electorale – gradul de îndatorare al candidatului poate ajunge și la 100 la sută. În acest context, este suficient ca onorabilul candidat să spună ceva de genul “Sunt suflet în sufletul neamului meu”, sau “Patria e văzduhul în care plutesc alții, dar eu mă confund cu talpa țării”, că omul credincios îi și pune ștampila pe nume. Aici s-ar încadra perfect Dan Puric.
Candidatul mai trebuie să facă dovada aportului propriu ( sau că “și-a adus aportul”, cum ar zice Maria Grapini), la propășirea individuală a fiecărui cetățean, fie el din mediul urban sau rural. Faptul că a împărțit o brichetă, o pilotă, o tigaie, un kil de zahăr ori o litră de ulei constituie antecedente și pentru instanță, dar și pentru obținerea votului.
Este musai, totuși, ca pretendentul la o funcție în legislativul românesc să facă dovada că poate rambursa în orice zi a anului și la orice oră creditul, cu comisionul aferent. În acest context, e bine să prindă culoarul favorabil în care pe comisara Corina Crețu nu o ia gura pe dinainte și aruncă asupra Guvernului Cioloș cu rechizitoriul că e corigent la absorbția de fonduri europene.
Clientul – candidat, familia acestuia nu trebuie să înregistreze, la data solicitării votului, datorii pe caiet la magazinul sătesc ori de la colțul blocului, sens în care e bine să apeleze la oameni de omenie ( sponsor adică), pentru spulberarea oricărui motiv de înfierare a lui de către adversarul politic.
Vârsta maximă a candidatului – cerșetor de voturi trebuie să fie de minimum 18 ani și de maximum o sută. Deci, nu-i timpul trecut nici pentru Ion Iliescu să se înscrie în cursa electorală. De asemenea, candidatul trebuie să facă dovada unui om care a citit la viața lui și altceva decât comentariile de pe Facebook.
Totuși, un singur lucru i se cere și votantului român: Să fi citit „Moarte pe credit”, scrisă de compatriotul Clothildei.