Petre Apostol

Lideră a României în schiul alpin mondial, după ce Edith Miklos a preferat să reprezinte Ungaria, Ania Caill, legitimată la CS Caraimanul Buşteni, se află la momentul debutului într-un nou sezon competiţional, având programate, la finalul acestei săptămâni, primele curse din cadrul Cupei Mondiale.
Sezonul celei mai importante competiţii stagionale din schiul mondial, la probele de viteză, la feminin, porneşte în Canada, la Lake Louise, sâmbătă şi duminică urmând să se desfăşoare întrecerile de coborâre, respectiv Super G.
În vârstă de 21 de ani, Ania Caill şi-a încheiat sezonul trecut mai devreme decât şi-ar fi dorit, o accidentare suferită la o etapă din Cupa Europeană, pe pârtia austriacă de la Saalbach-Hinterglemm, punând capăt anului său competiţional încă din prima parte a lunii martie. Recuperarea a decurs, însă, foarte bine, iar acum singura sportivă tricoloră din Cupa Mondială este dornică de afirmare la competiţia la care participă cele mai valoroase schioare din lume.

9-b
De menţionat că Ania Caill este inclusă în programul unei echipe profesioniste private, S-Team, înfiinţată de titratul antrenor francez Lionel Finance, care a pregătit, în trecut, printre altele, Naţionalele Franţei, Canadei şi Rusiei. În cadrul acestei structuri se mai regăsesc şi medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Soci, Jan Hudec, şi Klara Krizova, ambii din Cehia.
Câştigătoare a Cupei Americii de Sud la coborâre, în sezonul trecut, Ania Caill abordează acest nou an competiţional după o pregătire doar în stagii centralizate, realizate în Italia (Ghiacciaio dello Stelvio), Elveţia (SaasFee), Austria (Sölden), Franţa (Tignes), pe gheţari, începând de la finalul lunii august, iar înainte de a ajunge la Lake Louise a fost prezentă într-un nou cantonament, la Nakiska, în Canada.
De altfel, cu ocazia prezenţei în acel stagiu, săptămâna trecută, Ania Caill a făcut şi o incursiune la Calgary Olympic Park, unde a primit din partea oficialilor localităţii canadiene două distincţii importante, în cadrul unei festivităţi speciale, anume „pălăria albă din Calgary” şi cheile oraşului (în foto – a treia din dreapta).
Sportiva clubului din Buşteni a ajuns de marţi dimineaţă la Lake Louise, având, deja, seara, primul antrenament oficial la coborâre pe pârtia de Cupă Mondială. La prima sesiune de antrenament, Ania Caill a stabilit al 59-lea timp, cu 1.53,21 minute şi o viteză medie de 95,27 km/h (115,10 Km/h viteză maximă), fiind la 5,84 secunde întârziere de locul întâi, pe care s-a situat elveţianca Lara Gut, deţinătoarea marelui „glob de cristal”, acordat învingătoarei în clasamentul general al Cupei Mondiale.
De menţionat că Ania a fost la doar două secunde de Top 30, iar pe ultima secţiune a traseului a avut al 47-lea timp dintre competitoare.
La cea de-a şasea listă a Federaţiei Internaţionale de Schi, Ania Caill ocupă locul 144 la coborâre, cu 52.39 puncte, în vreme ce la Super G are 50.68 puncte, fiind pe locul 268.