V. S.

Mulți dintre cumpărătorii români nu cunosc modul în care ar trebui să arate produsele din carne sau mezelurile proaspete, atunci când le cumpără din magazine sau de la vânzătorii din târguri. În perioada Sărbătorilor de Iarnă, cel mai mare risc îl reprezintă consumul de carne de porc necontrolată sanitar veterinar, pentru că aceasta poate provoca îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, în cazul în care nu este tratată, ducând chiar și la deces.
Pe lângă consumul de carne de porc verificată trichineloscopic, acest tip de produs trebuie să aibă – în stare proaspătă – o culoare roşie, carnea să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. Pe de altă parte, carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să se verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.
Pentru că în perioada Postului Crăciunului există și zile cu dezlegare la pește, este bine de știut că peştele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile să fie de culoare roz. Dacă peştele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor și carnea este moale, potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
Şi alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, precum cozonacii, prăjiturile sau legumele de sezon se recomandă a fi achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

2-b-2-dec
Pentru a evita îmbolnăvirile în urma consumului de alimente alterate sau care au fost achiziționate de la persoane fizice neautorizate sau din spații improprii, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă tuturor consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau din spaţii care dețin autorizație de funcționare sanitară veterinară. La acești comercianți, care respectă regulile sanitare veterinare, carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse cu siguranță controlului sanitar veterinar şi nu ar trebui să constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Persoanele care însă cumpără produse din târgurile organizate cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă trebuie să fie atente la modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică, printre care funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea şi etichetarea ambalajelor, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate.