Fl. Tănăsescu

Pentru cine au bătut clopotele neamului în urmă cu 98 de ani ? Pentru ostașii români care au murit pe câmpurile de luptă, întru întregirea și neatârnarea țării. Pentru cine s-au adunat, ieri, la Ploiești, în fața statuii lui Mihai Viteazul, mii de oameni ? Tot pentru ei.
A cui este, de fapt, România, azi ? A politicienilor care se înghesuie să prindă un loc mai în față – la Alba Iulia sau la București, a celor care se acuză reciproc că nu au fost invitați să ia parte la astfel de ceremonialuri și, din când în când, a noastră.
A cui va fi România ? Cu siguranță, a noii generații, care, sperăm, nu va avea aceleași metehne ca ale unora dintre contemporani. Probabil că tocmai din acest motiv, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Ploiești, în afară de oficialitățile locale, în fața asistenței formate din mii de oameni, a vorbit și un elev de la Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești !

3-a-2-decPloiești, 1 Decembrie 2016, la 98 de ani de la făurirea Marii Unirii. Mii de oameni adunați în parcul din fața statuii lui Mihai Viteazul. Ceremonialul pentru marcarea Zilei Naționale a României se derulează conform programului stabilit de organizatori și în urmă cu un an, și în urmă cu doi ani, și în urmă cu zece ani; edilii rostesc cuvinte frumoase despre patrie și neam, iar preoții se roagă pentru sufletele trecute în neființă ale celor care au căzut pe câmpurile de război pentru reîntregirea pământului românesc. Și pentru neatârnare, indiferent că asta venea de la Marea Poartă sau vine de la Bruxelles…
Rostește ce trebuie rostit în astfel de momente și primarul Adrian Dobre, după care îi acordă prim- planul unui elev de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești – Adelin Calița. Tânărul este optimist în ceea ce privește păstrarea valorilor naționale, a demnității, dar și a viitorului țării. Așa cum stă bine tinerei generații.
Depunerile de coroane cu flori au întregit ceremonialul practicat cu astfel de ocazii. Din păcate – ca și în alți ani – mai la urmă și-au adus prinosul de recunoștință reprezentanţii revoluţionarilor din 1989 și veteranii de război. Poate ca tânăra generație, despre care aminteam mai sus, să schimbe ceva, peste câțiva ani. Dar nu prea mulți. Adică, în afară de mult trâmbițata ordine mondială, să ne vedem și de ordinea națională…
Ziua de 1 Decembrie aniversată la Ploiești a însemnat intonarea de Imn Național, citire a mesajului adresat de către premierul Dacian Cioloș “tuturor românilor”, priviri la tehnica și mijloacele din dotare ale structurilor subordonate MAI care își ambalau motoarele, priviri spre cer – la avioanele de la Aerodromul Strejnic, care survolau zona. Și, desigur, priviri spre viitor.

3-b-2-dec 3-c-2-dec
De altfel, forțele terestre care au trecut înșiruite prin fața asistenței au încântat atât copiii, cât și adulții – tancuri, autospeciale ale Pompierilor, Poliției, Jandarmeriei.
Iar la finalul ceremoniei organizate la Ploiești cu prilejul Zilei Naționale a României, unii s-au înghesuit la fasolea cu cârnați oferită de organizatori.
Fiindcă, nu-i așa, inclusiv dragostea de țară trece prin stomac. Dar nu-i dreptul nostru să judecăm asta…