F.T.

Potrivit ultimei statistici întocmite de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în zece luni ale anului în curs, în Prahova au solicitat și au obținut insolvența prin hotărâri ale instanțelor de judecată 208 societăți comerciale, în scădere cu circa 15 la sută față de același interval al anului trecut, când 246 de firme intraseră în această procedură.
Datele ONRC mai arată că, la nivel naţional, numărul firmelor care au fost supuse acestei proceduri judiciare a scăzut de la 8.540 (anul trecut), la 6747 (adică minus 21 la sută).
În țară, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în județul Maramureș (cu aproximativ 64 la sută a numărului de insolvențe), urmat de Mureș și Gorj (ambele cu același procent de minus 49 la sută).
În schimb, în județele Dâmbovița şi Buzău se înregistrează creșteri ale numărului de firme intrate în insolvență cu peste patru procente și, respectiv, peste un procent. Surprinde, de asemenea, creșterea numărului firmelor intrate în insolvență în județul Iași, cu un plus de 15 la sută !
Declanșarea procedurii insolvenței se face prin intermediul unui administrator special desemnat, împreună cu creditorii respectivei societăți comerciale. Și, chiar dacă se susține că, în practică, insolvența nu înseamnă, neapărat, și falimentul, aproximativ 60 la sută din firmele intrate în insolvență dispar de pe scena economică.