F.T.

De la începutul acțiunii intitulate “Foc de Artificii” (15 noiembrie) și până în prezent, polițiștii au efectuat peste 500 de activități preventive în școli, dar au verificat și 164 de persoane fizice şi juridice autorizate, precum și 365 de descinderi în complexe comerciale, pieţe şi alte spații.
În urma acestor activități au fost constatate 44 de infracțiuni, pentru care sunt cercetate 50 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenţionale, în valoare de 8.500 de lei. Totodată, au fost confiscate 122 de kilograme de articole pirotehnice.
Acțiunile se desfășoară de către angajații Inspectoratelor de Poliție Județene, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR, iar oamenii legii efectuează acţiuni şi controale atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, a târgurilor sau a centrelor comerciale.Totodată, pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, polițiștii cooperează cu specialişti din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă și din cadrul ANAF.
În acest context, Poliția precizează că sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment, iar persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor şi a mediului. Totodată, oamenii legii reamintesc că nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.